reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. La vida quotidiana durant la Guerra civil i la Postguerra. Memòria oral

10/11/2018 · Casal Municipal · La Fatarella

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. La vida quotidiana durant la Guerra civil i la Postguerra. Memòria oral

La XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Acció Cultural, el Museu de Museu de les Terres de l’Ebre, l’IRMU, el COMEBE i l’Ajuntament de la Fatarella, es celebra per itinerància comarcal, a la Fatarella, al Casal Municipal, el dissabte 10 de novembre.
Aquest any 2018, es commemora el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre, l’enfrontament militar que, després de tres anys de guerra i quatre mesos d’acarnissada lluita entorn de l’Ebre, va posar fi a la Guerra civil espanyola del 1936. És per aquest motiu que la Jornada està dedicada a la memòria oral que encara es conserva, arreu del territori, sobre la significació que, tant aquella guerra com en la seva postguerra, van tenir, i encara tenen, en la vida quotidiana de la població local.
La Jornada té per objectiu recordar aquella dura quotidianitat, a partir dels elements patrimonials, materials i immaterials, recollits en algunes de les recerques sobre el tema que han dut a terme investigadors del territori; recerques que giren entorn del recull dels testimonis directes dels records, les experiències i els sentiments, dels qui, d’una o altra manera, en van ser protagonistes, immersos en l’àmbit geogràfic del front de guerra i la postguerra.
Al matí M. Teresa Castelló (docent i membre del CERE) presentarà la conferència marc El paper de la dona pagesa, des de la Guerra civil fins als anys 1960. Memòria oral de les Terres de l’Ebre,i es desenvoluparan tres de les comunicacions: Testimonis orals de la Postguerra a la Fatarella,a càrrec de M. Jesús Ardévol (periodista), Estraperlo i estratègies de subsistència a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre,a càrrec deDavid Tormo (COMEBE), i Les noies del refugi de la Font Gran de Benissanet,a càrrec d’Albert Pujol, Núria Grau, Jordi Montagut i Mireia Grangé (Associació Cultural Artur Bladé Desunvila).
A la tarda es realitzarà l’activitat complementària: Visita guiada a la Fatarella, a càrrec del’escriptor Josep Gironès Descarrega; i s’exposaran dos comunicacions més: Temps d’escassetat, temps d’enginy. Recuperació de la memòria oral sobre la Guerra civil, al terme municipal d’Alcanar,a càrrec de M. Hel·lena Fibla (llicenciada en Geografia i Història) i Memorial oral dels veïns refugiats al front de l’Ebre: el cas de Tortosa,a càrrec d’Andreu Caralt i Maite Hernández (Terra Enllà. Serveis turístics).
L’entrada a la Jornada és lliure com a públic oient, però només la inscripció amb pagament (20) abans del 7 de novembre, donarà dret als assistents a gaudir del dinar que s’organitza dins la Jornada.


Dia: 10/11/2018

Horari: De 9h30’ fins a 18h30’

Lloc: Casal Municipal

Població: La Fatarella

Organitza: Museu de les Terres de l´Ebre, Departament de Cultura, IRMU, Ajuntament de la Fatarella, COMEBE

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal