reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2017 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Activitats previstes per al dia 23/11/2017

Curs: “El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)”

del 7/10/2017 al 20/1/2018 · Espais naturals de la comarca del Montsià · Diverses poblacions del Montsià

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs: “El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)”

La missió crítica de l’art recau en aquells exploradors a qui els agrada viatjar i crear relats a partir de la seva experiència i són capaços de prendre’n consciència i generar una tesi crítica que pugui completar l’experiència de la simple visita.

Qualsevol procés creatiu implica generar noves idees, remoure les regles habituals de fer les coses, cercar relats i històries. I en aquest procés, l’entorn hi juga un paper destacat. El Montsià, per exemple, ha estat un espai referent per a la creació de relats artístics, una font d’inspiració per a escriptors, artesans, fotògrafs i artistes en general, tant del territori com de fora.

En aquest curs –sota el títol El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)–, aprendrem de la mà de l’artista ampostí Jaume Vidal a generar els nostres relats a partir de visites a diferents indrets de la comarca del Montsià, com el Mas de la Creu (Masdenverge), la Barraca de Quicolis ( Freginals), la Casa de Fusta (Amposta) o Matarredona (la Ràpita).

Al finalitzar el curs, els assistents hauran creat un relat a través de diferents disciplines artístiques  com el dibuix, la fotografia, la literatura o l’escultura.

PROGRAMA
I. Creativitat i paisatge
Presentació del curs.
El cadàver exquisit.
La creativitat i exercicis per fomentar-la.
Dissabte 7 d’octubre de 201, de 10 a 14h.
Lloc: Aula oberta del Museu de les Terres de l’Ebre

II. Dinàmica per treballar la creativitat
Activitat pràctica lliure.
Dissabte 28 d’octubre, de 10 a 14h.
Lloc: Mas de la Creu (Masdenverge).

III. L’entorn natural com a subjecte de l’obra.
El relat creatiu i els seus elements.
Dissabte 18 de novembre, de 10 a 14h.
Lloc: Barraca de Quicolis ( Freginals).

IV. Manifest incomplert sobre la creativitat
Keynote la Creativitat. Bruce Mau.
Dissabte 16 de desembre, de 10 a 14h.
Lloc: Casa de Fusta (Delta de l’Ebre).

V. Dinàmica productiva.
Revisió de treballs realitzats.
Avaluació conjunta.
Dissabte 20 de gener, de 10 a 14h.
Lloc: Matarrodona (Sant Carles de la Ràpita).

El preu del taller és de 40€.
Places limitades. L’admissió serà per ordre d’inscripció.


llegir més

Exposició "La vaixella: el servei de taula dels ibers"

del 13/10/2017 al 26/11/2017 · Casa O’Connor. Centre d’Interpretació de la cultura dels Ibers · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La vaixella: el servei de taula dels ibers"

El proper dia 13 d’octubre a les 19 h inaugurarem a la Casa O’Connor d’Alcanar  l’exposició “La vaixella: el servei de taula dels ibers”. L’acte anirà a càrrec d’Àlex Farnós, director-gerent del Museu del les Terres de l’Ebre, i d’Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar. L’acte s’inscriu en el marc de les activitats de “Tirika. Festival Iber d’Alcanar” que és celebrarà el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre a Alcanar i del 17é Cap de setmana ibèric. L’exposició es podrà visitar fins al 26 de novembre.

Exposició "La vaixella: el servei de taula dels Ibers"
La taula ha estat l’expressió dels costums i valors socials, des de l’antiguitat fins als nostres dies. Així la taula dels ibers ens parla del que era la societat ibera. A l’exposició veure’m nous significats d’un acte tant quotidià con el dels àpats a partir de diferents tipus de vaixella procedents d’excavacions arqueològiques a la nostra zona, de la seva evolució i el seu significat social, econòmic i cultual.

Tirika.Festival iber d’Alcanar

El tradicional Mercat Iber d’Alcanar, que se celebra des de fa 20 anys, evoluciona per convertir-se en el festival iber de referència a Catalunya, tot rebatejant-se com Tyrika. La vila d’Alcanar farà un viatge als seus orígens ibèrics que es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d’Alcanar i a la Moleta del Remei. Hi gaudirem d’exposicions, tallers, animacions, d’artesania i del tradicional mercat, però també de diversos espectacles que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats.

Demostracions d’arts i oficis de l’època dels ibers, paradetes de productes artesanals i de proximitat, representacions de campaments ibèrics, tallers de tota mena que ens ajudaran a imaginar com era la vida dels ibers que vivien a Alcanar, i moltes altres activitats seran les protagonistes del festival.

+informació: http://www.alcanarturisme.com/tyrika-festival-iber-dalcanar/

17é Cap de setmana ibèric

També celebrem el 17è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, és una oportunitat per descubrir el nostre passat amb activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya

Per a l’edició d’enguany el tema triat ha estat “Brindant amb els ibers. Tresors líquids de fa 2.200 anys”. Els 23 jaciments de la Ruta dels Ibers oferiram més d’un centenar d’activitats (reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, exposicions, tasts de menjar i beguda ibèrica...) al voltant del consum de begudes en época ibèrica.
+informació: http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers/Cap-de-Setmana-Iberic


llegir més

Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

del 3/11/2017 al 10/12/2017 · Centre d’Interpretació de la Terrissa de la La Galera. Terracota · la Galera

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

L’exposició recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, almenys la major part d’ells, avui desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

El cine, alhora espectacle, art i comunicació, és capaç de representar tant escenaris de la vida quotidiana com de generar mons de fantasia o de terror. Les seves imatges i guions han marcat sis generacions d’ebrencs, des de que fa 120 anys es van estrenar les primeres projeccions a Tortosa fins a l’actualitat amb els multicinemes d’Amposta i Roquetes o les sales del Circuit Escarceller a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Els museus no només valorem el patrimoni del passat més remot, també treballem amb el patrimoni del present. Els edificis, els bens mobles, la cultura del lleure, la memòria oral associada al cine, forma ja part del patrimoni col·lectiu de les Terres de l’Ebre.

L’exposició convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabiltiat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

Es pot visitar al Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera del 3 de novembre al 10 de desembre de 2017.


llegir més

Exposició ’Landscape Km0. Lo Camp’

del 4/11/2017 al 10/12/2017 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició ’Landscape Km0. Lo Camp’

El Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana acull, del 4 de novembre al 10 de desembre, l’exposició Landscape Km0, seleccionada a la convocatòria d’exposicions i cursos 2016. Landscape Km0 pretén no només ser una exposició de fotografia, sinó que es presenta en un format d’instal·lació en la que, a més de les 24 fotografies de productes de proximitat del territori, s’hi ubica un quadre principal sobre un metacrilat transparent que permet accedir a un espai virtual connectat amb l’obra de la sala. En aquest espai virtual, els artistes plantegen un debat perceptiu entorn als cultius de les Terres de l’Ebre, un diàleg entre l’espectador i l’artista.

L’objectiu d’aquesta proposta innovadora és superar qualsevol barrera que s’interposi entre els espectadors i l’obra i convertir-los en partícips, deixant enrere l’actitud contemplativa que ha caracteritzat als consumidors d’art del segle XX.

Els autors són els fotògrafs barcelonins Carme Ollé i Ei Point, que en aquest cas van presentar una proposta conjunta que esdevé una nova experiència en el seu procés creatiu. Tots dos iniciaren la seva carrera fa una dècada. Durant aquest temps, han desenvolupat una intensa activitat artística, amb més de 300 exposicions en conjunt, sempre amb la fotografia com a suport principal.

El seu treball ha estat reconegut amb més d’una cinquantena de distincions en concursos internacionals. Les seves formes de percebre i d’expressió no són concurrents, sinó que competeixen amb allò que els envolta. Si per la Carme treure a la llum petits microcosmos que romanen quasi sempre fora del protagonisme perceptiu dels espectadors és el que configura la seva forma de fer, per a l’Ei Point  ho és l’emergència d’allò que roman en altres esferes perceptives i que rescata amb l’ús no convencional de la càmera, posant a l’abast espais perceptius que van més enllà de la nostra capacitat visual.
En aquesta exposició, tots dos artistes ens ofereixen una nova proposta artística, pionera en la fotografia contemporània, on el rol dels interventors en el procés artístic varia substancialment en relació al seu paper tradicional.


llegir més

Cicle de conferències ’Històries de la Mar de l’Ebre’

del 10/11/2017 al 2/12/2017 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle de conferències ’Històries de la Mar de l’Ebre’

Aquest mes de novembre arriba la quarta edició del cicle de conferències Històries de la Mar de l’Ebre. Tots els divendres del mes al vespre coneixerem, de la mà d’estudiosos i protagonistes, alguns dels aspectes, històries i anècdotes al voltant de la costa del delta de l’Ebre.

Aprofitant que es compleixen cent anys de la creació de les Drassanes Nicolau. Miquel Nicolau ens aproparà a la història d’aquestes drassanes familiars que al llarg de 5 generacions han estat en funcionament primer a Tortosa i després a Sant Carles de la Ràpita. Unes drassanes que s’han adaptat als temps, treballant amb nous materials i tècniques que han permès que l’empresa hagi esdevingut capdavantera en el sector.

La tercera de les ponències anirà a càrrec de Joan Cartes, un pescador ja jubilat que durant més de 40 anys va viure de la mar  i al mar. Pescador d’arrossegament, nét, fill i pare de pescadors, ha vist com la vida a través de l’activitat de la pesca ha canviat molt en els darrers anys, podent oferir una visió de quina ha estat l’evolució d’aquesta activitat. Durant la seva vida també va ser-hi a la marina mercant, important a la Ràpita diverses tècniques de pesca i de reparació d’arts de pesca que ells havia aprés i observant en altres punts geogràfics.

Cristóbal Aguilera ens oferirà una xerrada de divulgació i aproximació a la societat en general sobre què és l’aqüicultura, com treballen, quines feines fan, per a què... Una xerrada que té per objectiu apropar aquesta feina a tots els públics, alhora que estrena la col·laboració entre el Museu de la Mar de l’Ebre i l’IRTA en aquest cicle de conferències, on es preveu que cada any hi hagi una xerrada a càrrec d’investigadors de l’IRTA.

El cicle es tancarà amb Josep Maria Castellví –membre de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica i estudiós dels derelictes de la I i la II Guerra Mundial a la Mar de l’Ebre–  qui ens parlarà, l’any en el que es compleixen cent anys de la Primera Guerra, de la guerra submarina que va tenir lloc fa un segle entre els alemanys i la navegació aliada a la mar de l’Ebre i de la que encara en resten alguns vestigis.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal