del 3/12/2017 al 18/2/2018 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
L’exposició "100 anys de música, cultura i societat. La Unió Filharmònica d’Amposta" que es podrà veure al Museu de les Terres de l’Ebre a partir del 3 de desembre, s’emmarca en les activitats programades per a celebrar el centenari d’aquesta entitat. A partir de textos, imatges, veus i espais, la mostra farà un recorregut pels seus 100 anys d’història a partir de cinc àmbits: Les Persones, La Memòria, el Paisatge de la Fila, l’Escola i El Futur.
A través de diferents entrevistes es dóna veu a algunes de les moltes persones que amb el seu esforç i implicació han participat en el manteniment i creixement de la societat.
La Memòria destaca alguns dels fets que han deixat empremta a la història de la Fila, com la primera actuació de la Banda de Música o l’excursió que l’any 1923 músics i acompanyants van fer a Les Salines de la Trinitat o la transformació i evolució de l’entitat en paral·lel a les diferents seus socials de la mateixa.
L’eix central de la instal·lació serà El Paisatge de la Fila, que representa un escenari, l’espai on es concentra i es mostra al públic el resultat de tot el treball i dedicació de les diferents seccions de l’entitat.
Els canvis en els models pedagògics i d’organització educativa estaran tractats en el capítol dedicat a L’Escola de música.
Finalment, s’aborden qüestions relatives als objectius que entitats com La Fila desenvolupen i hauran d’emprendre en un futur pròxim per donar continuïtat al seu projecte educatiu, cultural i social.
L’exposició neix mitjançant un conveni de col·laboració entre Esardi, Escola d’Art i Disseny d’Amposta i la Unió Filharmònica d’Amposta durant el curs 2016-17. Es va plantejar com un projecte interdisciplinari on van participar els tres cicles formatius amb les seves especialitats: Pintura, Disseny Gràfic i Disseny d’Interiors. Els seus alumnes van treballar, conjuntament, durant un trimestre fins a donar forma a una idea inicial del projecte.
El disseny de l’espai i la direcció de l’exposició ha anat a càrrec de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, amb els professors Antònia Ripoll, Marian Marín, Eugeni Bernad i Frederic Solé. Per la seva part, Versiano Pereira ha estat el responsable de la maquetació i muntatge del disseny gràfic de la mostra.
En l’exposició "100 anys de música, cultura i societat. La Unió Filharmònica d’Amposta", que es podrà visitar fins al 18 de febrer de 2018, hi col·labora el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta.
del 26/1/2018 al 25/2/2018 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita
Les Terres de l’Ebre conformen un paisatge humanitzat —per les activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres— que és la base de l’extraordinària diversitat natural i cultural. A casa nostra, el paisatge és sempre un paisatge treballat que produeix aliments de qualitat, i és també un paisatge viu que esdevé estètic per als que ens visiten.
La bellesa, que aquestes fotografies idealitzen, està arrelada a la construcció d’unes existències i d’uns espais viscuts en el treball apegat a la terra i a la mar, i en la llibertat de la rutina de tornar al tros (al charco, els de la mar) cada dia al llarg de generacions. Generacions que fins fa poc eren nissagues locals i des de fa uns anys han incorporat persones vingudes d’altres països.
L’exposició reuneix imatges del món agrícola d’Amposta, la Galera, Mas de Barberans, Rasquera, deltebre i Sant Carles de la Ràpita.
Andrei Moldovan [Targu Mures (Romania), 1989].
El 2004, s’instal·la a Sant Carles de la Ràpita amb la seva família i, el 2006, comença a experimentar amb la fotografia mentre cursava batxillerat a Amposta i descobria les tècniques i els principis bàsics d’aquesta tècnica. Posteriorment, va ampliar els coneixements a ESARDI, on va cursar Disseny d’Interiors, tot i que una part important de l’aprenentatge el fa de manera autodidacta i experimentant pel seu compte. Des del 2012 realitza treballs fotogràfics en l’àmbit professional per a empreses i particulars, en els quals destaquen els reportatges fets per a les revistes Terres, Routecru o per al festival Ebre,Música&Patrimoni, al mateix temps que desenvolupa projectes propis.
8/2/2018 · Parc Arqueològic de la Carrova · Amposta
El proper dijous dia 8 de febrer es realitzarà, amb motiu de la
celebració del Dijous Jarder, les tradicionals visites guiades gratuïtes
a la torre de la Carrova. Aquestes visites, organitzades per
l´Ajuntament d´Amposta i el Museu de les Terres de l´Ebre, comptaran amb
el servei de guiatge gratuït dels monitors dels Serveis Educatius i
Turístics del museu.
En aquestes sortides al conjunt patrimonial de la Carrova, ubicat al
costat de l´eix de l´Ebre, es podrà visitar la torre de la Carrova,
construïda a l´Edat Mitjana (s.XIV) i que constitueix sens dubte un dels
exemples més majestuosos de la xarxa de torres de l´Ebre.
Les visites van adreçades a tot tipus de públic, tenen una durada
aproximada d’una hora i es realitzen en dos torns: 15:30 h i 16:30 h.
Per participar-hi, només cal acudir a la torre prèviament a l’hora
d’inici de qualsevol dels torns indicats (15.30 i 16.30 ).
Aquesta activitat posa en valor el patrimoni i les tradicions i pretén
valoritzar i recuperar la diada del Dijous Jarder a les nostres terres.
Al mateix temps, serveix per ajudar a la difusió del patrimoni històric
de les Terres de l’Ebre, contribuint a crear consciència de la
importància del conjunt patrimonial de la Carrova per a les futures
generacions.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal