reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2017 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Presentació

Servei d’Atenció als Museus (SAM)

El Museu de les Terres de l’Ebre, des de la seva inauguració el 1984, llavors com a Museu Comarcal del Montsià, ha estat una entitat activa, oberta i dinàmica en l’àmbit de la gestió patrimonial de les Terres de l’Ebre i el servei a les administracions, entitats i usuaris en general. És per això que des de l’inici es va dotar amb un equipament i un personal adequat a les funcions museístiques i a l’activitat que a l’entorn del patrimoni arqueològic, etnològic i natural havia de desplegar. El programa museístic de base, previ a la redacció del Projecte arquitectònic de reforma i ampliació, ja preveia el 1996 la ubicació d’un SAM al Museu. A partir de l’ampliació recent dels espais arquitectònics i de l’equipament tècnic —i amb el personal i les experiències assolides—, el Museu va esdevenir l’única entitat museística del territori amb capacitat per desplegar com a SAM les seves funcions patrimonials en benefici del territori i de la població.

Finalment, la designació el 2009 del Museu com a SAM per part del Departament de Cultura, confirmada mitjançant l’Ordre CMC/420/2010, de 28 de juliol, publicada al DOGC de 24 d’agost de 2010, ha possibilitat la consolidació del servei a favor d’altres museus i administracions, per tal de donar suport als museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre i millorar-ne la gestió i les prestacions.

Les funcions del SAM definides pel Departament de Cultura són:

  1. Proporcionar assessorament i suport tècnic als museus de l’àmbit territorial de les Terres de l’Ebre, a partir del coneixement de la situació i les seves necessitats.
  2. Custodiar, conservar, documentar i possibilitar l’estudi del patrimoni museístic, i dels materials procedents d’intervencions arqueològiques que es dipositin a les instal·lacions del SAM d’acord amb la normativa vigent.
  3. Informar sobre l’estat de conservació i les condicions de difusió dels béns mobles integrants del patrimoni museístic que es trobin dins del seu àmbit territorial. Supervisar i controlar els trasllats cautelars de fons dels museus i també les sortides d’objectes d’aquests museus, quan així se’ls demani.
  4. Coordinar i realitzar la restauració de béns culturals mobles d’acord amb les directrius, la planificació i els controls tècnics establerts pel Servei de Restauració de Béns Mobles.
  5. Coordinar les exposicions itinerants i altres programes de difusió cultural del Departament de Cultura que es realitzin en els museus del seu àmbit territorial.

Les actuacions del SAM es desenvolupen a partir dels programes de treball anual que deriven de la planificació pròpia acordada amb el Servei de Museus, de la coordinació entre tots els SAM existents i de l’atenció a les demandes dels equipaments patrimonials homologats de les Terres de l’Ebre.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal##100