reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Campanya anual de documentació arqueològica

Materials arqueològics de 15 jaciments de 12 municipis de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Campanya anual de documentació arqueològica

Els materials documentats han estat de dos tipus: materials arqueològics d’excavacions ja documentades i materials procedents dels dipòsits dels darrers anys. La documentació de materials arqueològics objecte d’aquesta campanya, que ha comptat amb un ajut del Departament de Cultura,  ha estat duta a terme per l’arqueòleg Damià Griñó sota la coordinació de Mar Villalbí, conservadora d’Arqueologia del Museu.

En els lots d’excavacions ja documentades hi havia materials de la Moleta del Remei (Alcanar), del Carrer Major d’Amposta, de la Cova del Clot de l’Hospital (Roquetes), de la Cova del Vidre (Roquetes) i de la Ferradura (Ulldecona).  En aquesta campanya hem documentat un total de 9 conjunts de materials corresponents 5 jaciments, amb un total de 99 fitxes i 705 exemplars. Amb cronologies entre l’epipaleolític i el període ibèric.

En general es tracta de materials d’excavacions que en la seva pràctica totalitat ja estan documentades d’antic, però que per diferents motius (per estudis, per anàlisi, etc.) no havien arribat amb la resta del materials quan es va fer el dipòsit. Aquests materials, en el museu, han estat separats de la resta de materials de la intervenció arqueològica pel seu alt valor expositiu o científic. Entre tots ells cal destacar la industria lítica epipaleolítica de la Cova del Clot de l’Hospital procedent de les excavacions de F. Esteve Gàlvez als anys 70 i el conjunt de ceràmiques neolítiques amb decoració cardial de la Cova del Vidre procedents de les excavacions de J.Bosch l’any 1992.
 
En els lots procedents dels dipòsits dels darrers anys hi trobem materials dels jaciments de l’Assut (Tivissa), del  Carrer Major (Amposta), Castellons (Flix), la Cova Xafarroques (Benifallet), Esquarterades (Ulldecona), Mas del Catxorro (Benifallet), Mas de Maurició (Riba-roja), Raco Aixerí (Vinebre) i Tres Cales (Ametlla de Mar). A més dels jaciments del Matarranya, Tossal de les Vinyes (Ràfels) i Cova de la ribera del Tastavins (Fontdespatlla). Els materials abasten un període cronològic entre l’edat de bronze i l’època romana.

En aquesta campanya de documentació hem documentat en total 11 conjunts de materials que corresponen a 472 fitxes i 815 exemplars, 8 d’ells pertanyen a dipòsits i 3 d’ells procedeixen d’una donació. Entre els materials cal destacar un nombrós conjunt de pondus de l’Assut, ceràmiques romanes d’importació de les vil·les de Mas del Catxorro i de Mas de Mauricio així com un important lot de materials metàl·lics i monedes de Tres Cales.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##459