Al llarg de l’any 2017 els objectes metàl·lics de l’exposició permanent d’arqueologia “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” han esta objecte d’una revisió del seu estat de conservació, s’han restaurat algunes peces i així mateix s’estan millorant les condicions ambientals de la sala. La restauradora Maria Torta s’ha ocupat de tots aquests treballs de conservació i millora.
La restauració, ja finalitzada i que ha estat subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i supervisada i assessorada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), s’ha realtizat en diferents lots de materials arqueològics metàl·lics de diferents tipologies i cronologies. Les peces intervingudes i que ja podem tornar a veure en vitrina han estat:
Fragments de cuirassa i gamberes d’època ibèrica. Peces d’armament defensiu de la panòplia guerrera ibèrica consistents en diferents fragments de cuirassa, de bronze amb decoració repussada procedents d’una tomba de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea) i fragments de gamberes de bronze amb decoració amb puntejats i solcs procedents d’una tomba de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara).
Conjunt de bronzes d’època ibèrica i romana. Conjunt de 20 peces de bronze de petites dimensions com un simpulum, pinces, escuraungles, cullera, espàtula, vaset, objectes votius... pertanyents a diferents jaciments de les Terres de l’Ebre: Mas de Mussol (Aldea), Moleta del Remei (Alcanar), La Carrova (Amposta), Tres Cales (Ametlla de Mar), Darmós (Tivissa), Riu Ebre (Tortosa), Terrer Roig (Tortosa), Horta de Pimpi (Tortosa) i La Palma (Aldea), de cronologia ibèrica i romana
Peces numismàtiques. 24 monedes en bronze i 4 en plata de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre:La Carrova (Amposta)- Sant Jordi d’Alfama (Valencia)- Castell de Ulldecona- Les Ventalles – Esquarterades (Ulldecona) d’época romana i d’época medieval.
Talismans andalusins. Talismans de plom amb inscripcions d’época andalusina procedents del riu Ebre (Tortosa) i de la Torre d’en Corder (Tortosa)
Conjunt de peces medievals de bronze i or. Un total de 48 fragments metàl·lics que formaven part d’un arnès de cavall del període medieval, del segle XV, localitzat al Castell d’Amposta. Les peces tenen formes diverses: claus, flors de lis, rombes, peces ovalades amb calats en forma de creu o motius vegetals, etc. Fetes en bronze algunes d’elles presenten restes de daurat en la superfície que correspon a la tècnica del pa d’or.
Com a treballs complementaris durant el mes de gener de 2018 s’han condicionat totes les vitrines que contenen metalls a l’exposició permanent. Donat que en aquesta darrera revisió del fons patrimonial exposat a les sales permanents del Museu de les Terres de l’Ebre s’ha pogut constatar que els medis preventius emprats, com el control mediambiental i climàtic, no han estat suficients per mantenir algunes de les peces en un bon estat de conservació, es per això que s’ha dut a terme una millora de l’aïllament de les vitrines i el recalibratge de l’absort per controlar la humitat. Per les raons esmentades i per a garantir la pervivència de la totalitat dels béns culturals que es mantenen exposats, s’ha practicat una actuació integral encaminada a realitzar treballs de conservació preventiva, conservació curativa i restauració d’aquells materials arqueològics de tipus metàl·lic que presenten un estat deficient de conservació. Cal comentar però que algunes d’aquestes peces ja tenen de base patologies difícils de resoldre com per exemple les procedents de necròpolis ibèriques que en el seu dia van formar part de la pira funerària i per tant van patir l’acció del foc, d’altres per les tècniques emprades en la seva creació que les fan delicades i fràgils com els acabats de pa d’or o d’altres pel metall com en el cas del plom en els amulets andalusins que representa un repte important per a la seva conservació, fet que fa necessari aquestes accions pal·liatives i un control periòdic de les condicions ambientals.