La present campanya de documentació ha estat subvencionada per l’Agencia Catalana del Patrimoni Cultural per mitjà del Servei de suport a la documentació de les col·leccions del museu de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El museu participa en el finançament de la campanya amb la coordinació i supervisió de tot el procés de revisió i documentació per part de la Conservadora d’Arqueologia del Museu, Mar Villalbí, així com amb el finançament de tots els materials necessaris per al correcte emmagatzematge de les peces.
L’objectiu prioritari d’aquestes campanyes és documentar aquells objectes arqueològics que per la seva unicitat, singularitat, representativitat i valor expositiu i/o científic estiguin dipositats al museu, afavorint la seva conservació preventiva dels materials. Així mateix posar en valor el patrimoni arqueològic de les Terres de l’Ebre a partir de l’inventari i documentació de les peces dels jaciments excavats de forma que siguin facilment accesibles tant per a l’estudi científic com per a la seva conservació i difusió (exposicions, publicacions, museus on line... ) i ampliar l’exposició permanent d’arqueològia per tal de reforçar la seva vocació territorial en diversificar el nombre de jaciments i municipis present.
La documentació s’ha basat en dos línies prioritàries:
- Objectes metàl·lics
Reordenació i tria dels metalls del fons d’arqueologia segons el material, tipologia i característiques per tal de facilitar la seva conservació, l’aplicació de tractaments preventius i la revisió de la col·lecció. Això ha implicat canvis d’ubicació, revisió de la fitxa Museumplus i actualització de les imatges de documentació.
Així mateix s’ha realitzat la revisió i nova documentació individual de lots de materials metàl·lics que actualment estaven documentats agrupats.
- Peces amb possible valor expositiu
Nova documentació i ubicació de diferents materials procedents de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre que, en el seu moment, foren seleccionats i apartats, pel seu possible valor expositiu, en la tria de peces per a l’exposició permanent d’arqueologia.
En aquesta campanya de documentació s’han documentat diferents tipologies de materials arqueològics, objectes metàl·lics de diferents jaciments i materials ceràmics procedents majoritàriament del jaciment del castell d’Ulldecona de les campanyes d’excavació dels anys 1999 i 2000.
En relació a la metodologia els materials s’han documentat i informatitzat a partir de la base de dades Museumplus, que permet diversos tipus de cerques dels materials i de la seva informació. Tots ells han estat fotografiats, embalats, etiquetats i ubicats al lloc corresponen, en caixes grises o calaixos, atenent al material, a les dimensions i a les possibilitats expositives.
Finalment els treballs realitzats han estat:
- Tria i revisió de fitxes, canvis d’ubicació i fotografies (metalls):
Un total de 97 peces metàl·liques de les qual 47 són de ferro, 27 són de bronze, 4 són de plom, 5 són de coure i 1 d’alpaca. Els altres són mescla de metalls o escòries. La tria ha estat realitzada sobretot atenent a criteris de conservació donat que determinats processos de alteracions i /o possibles degradacions d’uns metalls poden afectar als altres, especialment els ploms. En general pertanyen a les necròpolis de l’Ebre –Mas de Mussol, Oriola i Mianes- a més d’alguns de la Carrova (Amposta) i de la Moleta del Remei (Alcanar).
- Creació de noves fitxes (metalls Castell d’ Ulldecona)
Un total de 22 registres documentats. Entre els números de registre 37393 i 37414
- Creació de noves fitxes de jaciments diversos:
Un total de 4 fitxes de 2 jaciments diferents (Plaça de la Pau i Voltans d’Amposta). Números de registre entre 37415 i 37418
- Creació de noves fitxes (materials ceràmics del Castell d’ Ulldecona):
En total 112 registres de materials ceràmics medievals del Castell d’Ulldecona de les campanyes de 1999 i 2000, en general són fragments de la magnifica col·lecció d’escudelles de Paterna que és van localitzar a la zona de cuina del castell. Entre els números de registre 37419 i el 37530