reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Aprovat el conveni per a l’obertura i la gestió del Museu de la Mar de l’Ebre

S’integra a l’estructura del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i a la xarxa Ebre, Natura&Cultura

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Aprovat el conveni per a l’obertura i la gestió del Museu de la Mar de l’Ebre
En la reunió celebrada el dia 27 de juny per l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, i en la reunió que s’ha celebrat el dia 8 de juliol per part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, ha estat aprovat el conveni per a l’obertura i gestió del nou Museu de la Mar de l’Ebre, ubicat a l’edifici històric de la Real Compañia de Canalización del Ebro a Sant carles de la Ràpita.

Per aquest acord, el Museu de la Mar de l’Ebre ha quedat vinculat a l’estructura del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, mitjançant un conveni per a la gestió d’aquest equipament. L’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, forma part d’aquest consorci des de fa 5 anys, i des del Museu de les Terres de l’Ebre s’ha estat assessorant i col·laborant amb el consistori rapitenc en tot el procés de creació del Museu de la Mar de l’Ebre. Aquest consorci, integrat pel consell comarcal del Montsià i 6 ajuntaments de la comarca, compta amb prop de 30 anys d’experiència en la gestió patrimonial, i és un dels referents a Catalunya pel que fa a la gestió mancomunada de serveis i estratègies en aquest sector.

La integració en el Consorci significa un benefici important per al nou Museu, ja que permet reduir costos en aprofitar la seva expertesa i els mitjans de que disposa, i ve a facilitar el desenvolupament de programes conjunts, a més de formar part de la xarxa Ebre Natura&Cultura i potenciar les estratègies territorials, en la dinamització cultural, en la gestió del patrimoni i el desenvolupament local. D’aquesta manera l’ajuntament, com a titular i promotor del nou museu, espera que la població pugui tenir un dels pocs museus de les Terres de l’Ebre homologables als estàndards que estableix el Departament de Cultura.

La llei de Museus de Catalunya defineix els museus en el seu primer article com "les institucions permanents, sense finalitat de lucre, al servei de la societat i del seu desenvolupament, obertes al públic, que reuneixen un conjunt de béns culturals mobles i immobles, els conserven, els documenten i estudien, els exhibeixen i en difonen el coneixement per a la recerca, l’ensenyament i el gaudi intel·lectual i estètic i es constitueixen en espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans".

Tot i que aquestes són les atribucions bàsiques i clàssiques dels museus, en els darrers anys s’ha posat èmfasis en la part final d’aquesta definició, fent que els museus esdevinguin punts de trobada per al coneixement i el lleure de la societat, posant els seus serveis i les col·leccions a la disposició dels usuaris, fent que en les seves dependències s’organitzin i es desenvolupin activitats culturals molt variades i adreçades a públics molt amplis, etc. És més, avui en dia els museus estan desenvolupant de forma participativa programes culturals permanents, apropant-se el màxim possible a la comunitat que els envolta, sent permeables al seu entorn més immediat i esdevenint una eina útil per al desenvolupament individual i col·lectiu, treballant per a esdevenir catalitzadors i eixos dinamitzadors de la vida cultural i social del municipi i territoris on es troben ubicats. Tot això, a més de contribuir a posar en valor el patrimoni col·lectiu que es troba més enllà de les seves parets, fent propostes per a la seva gestió i salvaguarda i treballant per a que sigui conegut i estimat com a element configurador de la nostra cultura i la nostra identitat.

En el moment de definir el model per al nou equipament patrimonial que havia d’acollir l’edifici de les Casotes a Sant Carles de la Ràpita,  es van avaluar dues opcions, museu o centre d’interpretació, optant finalment per la figura del Museu. Amb aquesta decisió, el nou Museu de la Mar de l’Ebre, s’obre al ventall de tasques que hem esmentat més amunt i que podrà desenvolupar a partir del moment de la seva inauguració. A més, d’aquesta manera el nou equipament podrà, a través dels seus programes i mitjans tècnics, treballar per a conservar, difondre i valoritzar el patrimoni natural i cultural de tot el territori de la mar de l’Ebre i, alhora, la memòria de la col·lectivitat rapitenca.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Aprovat el conveni per a l’obertura i la gestió del Museu de la Mar de l’Ebre

El consorci del Museu de les Terres de l’Ebre a través del seu personal tècnic, va ser l’encarregat de redactar, l’any 2008, el projecte museològic i de viabilitat, de l’equipament rapitenc, i des de llavors ha coordinat les feines de desenvolupament del projecte museològic i museogràfic, així com l’assessorament en els guions dels audiovisuals i els continguts dels interactius, a més de totes les feines de conservació i restauració dels objectes a exposar. Aquest document és la base per a poder desenvolupar tot el projecte museístic, ja que en ell es defineixen les línies estratègiques, les funcions i els serveis, que han d’assegurar la viabilitat i rendibilitat social del projecte a mig i llarg termini

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##197