reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Campanya de restauració de materials arqueològics de l’exposició permanent del museu

Correspon a objectes metàl·lics d’època ibèrica, romana i medieval

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Campanya de restauració de materials arqueològics de l’exposició permanent del museu

El Museu de les Terres de l’Ebre ha encomanat a la restauradora Maria Torta la revisió, conservació preventiva i restauració de diferents lots de materials arqueològics metàl·lics de l’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”. Aquesta actuació esta subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i supervisada i assessorada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

En les revisions periòdiques que s’han realitzat en el fons patrimonial exposat a les sales permanents del Museu de les Terres de l’Ebre s’ha pogut observar que els medis preventius emprats, com el control mediambiental i climàtic, no han estat suficients per mantenir algunes de les peces en un bon estat de conservació. Algunes d’aquestes peces ja tenen de base problemes com per exemple les procedents de necròpolis ibèriques que en el seu dia van formar part de la pira funerària i per tant van patir l’acció del foc, d’altres per les tècniques emprades en la seva creació que les fan delicades i fràgils com els acabats de pa d’or o d’altres pel metall com en el cas del plom en els amulets andalusins que representa un repte important per a la seva conservació. Per aquestes raons i per a garantir la pervivència de la totalitat dels béns culturals que es mantenen exposats, s’ha establert la necessitat de realitzar treballs de conservació preventiva, conservació curativa i restauració dels materials arqueològics que presenten un estat deficient de conservació.

L’actuació consistirà en tasques prèvies de documentació (fotografia, documentació de l’estat de la peça, ubicació, etc) i la retirada de les peces de l’exposició permanent per a realitzar les intervencions de conservació i restauració de les peces. Un cop efectuades, les peces s’ubicaran de nou al seu lloc i es recollirà tot el procés en una fitxa de restauració informatitzada, redactant-ne una memòria final.

Els materials estan actualment en procés d’intervenció en el laboratori taller de restauració del museu, en concret són:

  • FRAGMENTS DE CUIRASSA I GAMBERES D’EPOCA IBÈRICA
    Peces d’armament defensiu de la panòplia guerrera ibèrica consistents en diferents fragments de cuirassa, de bronze amb decoració repussada procedents d’una tomba de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea) i fragments de gamberes de bronze amb decoració amb puntejats i solcs procedents d’una tomba de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara).
  • CONJUNT DE BRONZES D’EPOCA IBÈRICA I ROMANA
    Conjunt de 20 peces de bronze de petites dimensions com un simpulum, pinces, escuraungles, cullera, espàtula, vaset, objectes votius... pertanyents a diferents jaciments de les Terres de l’Ebre: Mas de Mussol (Aldea), Moleta del Remei (Alcanar), La Carrova (Amposta), Tres Cales (Ametlla de Mar), Darmós (Tivissa), Riu Ebre (Tortosa), Terrer Roig (Tortosa), Horta de Pimpi (Tortosa) i La Palma (Aldea), de cronologia ibèrica i romana
  • PECES NUMISMÀTIQUES:
    24 monedes en bronze i 4 en plata de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre:La Carrova (Amposta)- Sant Jordi d’Alfama (Valencia)- Castell de Ulldecona- Les Ventalles – Esquarterades (Ulldecona) d’época romana i d’época medieval.
  • TALISMANS ANDALUSINS
    Talismans de plom amb inscripcions d’época andalusina procedents del riu Ebre (Tortosa) i de la Torre d’en Corder (Tortosa)
  • CONJUNT DE PECES MEDIEVALS DE BRONZE I OR.
    Un total de 48 fragments metàl·lics que formaven part d’un arnès de cavall del període medieval, del segle XV, localitzat al Castell d’Amposta. Les peces tenen formes diverses: claus, flors de lis, rombes, peces ovalades amb calats en forma de creu o motius vegetals, etc. Fetes en bronze algunes d’elles presenten restes de daurat en la superfície que correspon a la tècnica del pa d’or.


Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##522