reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     El Departament d’Agricultura i el Museu de les Terres de l’Ebre utilitzen per primer cop a Catalunya el radioseguiment en insectes

Es tracta de la libèl·lula en perill d’extinció Macromia splendens

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Departament d’Agricultura i el Museu de les Terres de l’Ebre utilitzen per primer cop a Catalunya  el radioseguiment en insectes
La libèl·lula Macromia splendens és un dels pocs invertebrats que es troba en greu perill d’extinció a Catalunya. Per tal de conèixer per primera vegada aspectes poc coneguts de la seva biologia s’estan duent a terme treballs de radioseguiment amb aquesta espècie per part de tècnics del Servei de Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, del Museu de les Terres de l’Ebre, del Parc Natural dels Ports i Forestal Catalana.

És la primera vegada que es realitza a nivell mundial aquest tipus de treball amb una espècie d’odonats en perill d’extinció com és la Macromia splendens i el tercer cop al món amb libèl·lules. Els dos únics treballs fins ara han consistit en un estudi de la migració de l’espècie Anax junius a New Jersey (USA) (2005), i un treball de radioseguiment amb Anax imperator realitzat Anglaterra (2006).

La Macromia splendens està considerat com l’odonat més important i emblemàtic de la fauna europea a nivell de conservació, una espècie molt rara i difícil de trobar i amb una de les distribucions geogràfiques més reduïdes de l’odonotafauna europea.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Departament d’Agricultura i el Museu de les Terres de l’Ebre utilitzen per primer cop a Catalunya  el radioseguiment en insectes

Aspectes del seu comportament, com on s’alimenten els adults, dades del seu comportament reproductor, quins són els períodes de vol de l’espècie,... es poden respondre amb les dades obtingudes amb el radioseguiment d’aquesta espècie.

Fins ara la tècnica de radioseguiment a Catalunya s’ha utilitzat amb animals de mida més gran, com l’ós del Pirineu, l’àliga cuabarrada o fins i tot amb tortugues, però mai amb invertebrats.

El fet que la tecnologia avanci tant ha permès fabricar emissors cada vegada més petits i de menys pes, en aquest cas de 0,2 grams que permet a la libèl·lula volar amb normalitat.

La Macromia splendens és una espècie gran d’uns 7 cm de llargada del cos, només es troba en els rius mediterranis amb grans pous i aigua molt neta que es troben al Parc Natural dels Ports i voltants.

Des de l’any 2008 la Direcció General de Medi Natural del DAAM està treballant en la conservació d’aquesta espècie. Els treballs de radioseguiment amb aquest tècnica tan innovadora contribuiran a conèixer-la millor i ajudaran a la conservació d’aquesta espècie emblemàtica dins del món dels insectes.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal##401