Les exposicions temporals que el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre té programades al llarg del 2017 arreu del territori ebrenc són més de 40, i bona prova d’aquesta activitat són les 9 exposicions que es poden visitar en els municipis del Montsià, la Ribera d’Ebre o la Terra Alta durant aquest mes d’agost, gràcies a la col·laboració amb els ajuntaments de cada població.
Les exposicions que aquests dies es poden visitar aborden i divulguen aspectes singulars del patrimoni de les Terres de l’Ebre, tant en l’àmbit natural (com el riu Ebre o les muntanyes), com en el cultural (l’evolució i impacte social del cinema; les festes populars; els joguets tradicionals; les formes de vida lligades al camp, etc.). Sens dubte, aquesta oferta cultural és no només pionera i rellevant a les Terres de l’Ebre, on el Museu ja fa anys que realitza aquesta funció, sinó també al conjunt de Catalunya, on molts pocs museus programen simultàniament una oferta expositiva tan àmplia i diversa, ja que no és fàcil disposar d’un equip humà capaç de produir els continguts i alhora de realitzar ell mateix el muntatge de les exposicions. Ara bé, l’aspecte més important no és el quantitatiu, sinó el qualitatiu, ja que la producció o posterior itinerància de les exposicions permet fer arribar l’interès pel patrimoni a petits municipis amb continguts i temàtiques que els hi són propers i, al mateix temps, permet una gestió cultural més eficient i econòmica, socialment més sostenible, en mancomunar accions i amortitzar inversions fugint de la cultura de l’esdeveniment immediat.
Exposicions temporals
A Amposta, podem gaudir de l’exposició “Muntanyes” de Jep Colomé al Museu de les Terres de l’Ebre i “Landscape Km0” de Carme Ollé i Ei Point a l’Espai Km0 de l’Oficina de Turisme.
A banda, a diversos municipis del Consorci es presenten altres exposicions de producció pròpia, com “La festa a les Terres de l’Ebre” de Roser Arques al Centre d’Interpretació de la Serra de Godall , “Lo Tros” d’Andrei Moldovan al Centre d’intepretació Viure al Poble de Masdenverge, i “Els joguets dels iaios” a l’ajuntament de Freginals.
A més, continua la itinerància de l’exposició “Migratoebre, per un riu ple de vida” en el marc del projecte Life-Migratoebre a Sant Jaume d’Enveja, Ascó i Riba-roja d’Ebre. Per últim, l’exposició “Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre” es pot visitar a l’Església Vella de Corbera d’Ebre.
Els festivals de música
Pel que fa als festivals de música, en l’edició d’enguany d’Ebre, Música&Patrimoni es presenten 10 espectacles poètico – musicals en espais patrimonials de les Terres de l’Ebre. Durant aquest mes d’agost tindran lloc les actuacions “Poesia i patrimoni” (Les Cases d’Alcanar), “Camins de fang i paraules” (La Galera), IV Aplec poètico - musical: “Escales que pugen al cel” (Mas de Barberans), “Dunes” (Amposta) i “Pintura, música i poesia” (Godall).
A més, els dies 4 i 5 d’agost el vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre acull la segona edició del DeltaChamber Music Festival. Aquest any l’eix temàtic és el pas del temps i, per això, el programa rep per títol “Tempus Fugit”. Amb la participació de 14 músics de diferents nacionalitats, es podrà gaudir de peces de compositors internacionals com Giovanni Bottesini, Antonio Vivaldi, Marko Tajcevic, Ludwig van Beethoven, Francis Poulenc, Carl Maria von Weber, Gustav Mahler i Jean Françaix.