reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre presenta el Programa d’Activitats Anual

La institució es consolida com a prestadora de serveis a equipaments patrimonials de les TE

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre presenta el Programa d’Activitats Anual
El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre va presentar en una roda de premsa el Programa d’Activitats de l’any 2018 i la Memòria del 2017. A l’acte –en el que hi van intervenir el president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; la vicepresidenta del Consorci i presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carme Navarro, i el director i gerent, Àlex  Farnós– no només es van presentar els principals projectes previstos per al 2018 i les xifres de l’any 2017, sinó que es va voler destacar el paper del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre com a institució que presta serveis a equipaments i centres patrimonials de les Terres de l’Ebre.

A partir de la seua renovació l’any 2011, quan va passar de ser un museu comarcal a ser un museu territorial, la institució ha organitzat els seus serveis i mitjans per posar a l’abast de la resta dels municipis i dels equipaments patrimonials l’experiència i els serveis museístics desenvolupats des de l’entitat al llarg de les dècades, primer com a Museu Comarcal del Montsià i després com a Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre. L’objectiu d’estendre i desenvolupar noves competències i serveis és el de contribuir a millorar la qualitat de les entitats museístiques i patrimonials de l’entorn i a enfortir l’ús i els serveis que presten a la societat.

Amb la intenció d’implantar aquest nou model, la institució l’any 2011 –atenent la condició de museu de territori i societat– va crear la xarxa Ebre, Natura & Cultura, una xarxa cultural pionera que té com a objectius descentralitzar, valoritzar i gestionar de forma integrada els recursos patrimonials locals. En total, des del Consorci es gestionen deu equipaments patrimonials de la comarca del Montsià, entre els que hi trobem el Museu de les Terres de l’Ebre i el Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta), el Museu de la Mar de l’Ebre (la Ràpita), el CI de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor i el Poblat Iber de la Moleta del Remei (Alcanar), el CI de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara), el CI de la serra del Montsià (Freginals), el CI de la Serra de Godall (Godall), el CI Viure al Poble (Masdenverge) i el CI de les Barraques del Delta (Sant Jaume d’Enveja).

Més enllà de la gestió directa que presta als ens consorciats, en relació a la qual el MTTE és el principal exponent a tot Catalunya pel que fa a la gestió mancomunada d’equipaments patrimonials locals, també presta, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, servei a altres equipaments  de les Terres de l’Ebrei  de la província de Tarragona com a Servei d’Atenció als Museus (SAM).  Entre els programes que està duent a terme com a SAM entre 2017 i 2018 en destaquen el Projecte per a la creació de l’equipament i l’ens de gestió del patrimoni de l’Ametlla de Mar, el suport al finançament de l’exposició produïda pel Museu de Tortosa Gaites i dolçaines. Present, passat i futur (que s’inaugurarà aquest 2018), i la coordinació dels projectes d’assessorament en comunicació i turisme de la xarxa de museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

A més, aquest 2018 es concretarà i s’ampliarà el desplegament de la tasca de Museu de Suport Territorial, més enllà dels serveis que al llarg dels darrers anys han rebut diversos centres, entre els que es troben el CIAR Abrics de l’Ermita (Ulldecona), el Museu de la Pauma (Mas de Barberans), el COMEBE (Corbera d’Ebre) i el CI de la Terrissa de la Galera. Terracota (La Galera).

En aquesta mateixa línia, el MTTE des de fa anys produeix exposicions que itineren pel territori. Tenint en compte el gran nombre d’activitats públiques que el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre programa arreu del territori – entre les que en destaquen 27 exposicions–, la institució compta ara amb una furgoneta de treball que li permetrà desplegar de forma més eficient els projectes i serveis previstos al llarg d’aquest 2018.

PROGRAMA

Exposicions al Museu de les Terres de l’Ebre (seu central), entre les que en destaquen La cuina a Catalunya. El paisatge a la taula, acompanyada d’un congrés sobre patrimoni i gastronomia; Per bruixa i Metzinera, en la que es presentarà una ampliació de la mateixa amb continguts territorials inèdits, i una exposició sobre la Guerra Civil preparada conjuntament amb el COMEBE.

Exposicions itinerants com la de Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre i Migratoebre, per un riu ple de vida. Al llarg de l’any aquestes mostres viatjaran per diferents municipis de les Terres de l’Ebre i més enllà.

Museu inclusiu, un museu per a tots. Consolidarem definitivament aquest programa que pretén afavorir la cohesió social i combatre l’exclusió i la discriminació, realitzant activitats i programes a l’entorn de la memòria adaptats a diverses entitats sociosanitàries del territori.  A més, aquest projecte no només realitza activitats d’integració i inclusió social, sinó que esdevé un programa de formació en el que hi participa l’alumnat del Cicle de Formació de Grau Superior (CFGS) de Guia, Assistència i Informació Turística de l’INS Montsià.  La presentació oficial del projecte serà el 6 de febrer.

Escola Amiga. Inici d’un nou marc de relació amb el sector educatiu. Es tracta d’un programa col·laboratiu i flexible entre el Consorci del MTTE, els ajuntaments consorciats i els centres d’ensenyament locals per tal de donar suport a la tasca formativa dels centres, de produir conjuntament materials didàctics, realitzar visites guiades i donar assessorament a mestres i professors.

Activitats tècniques. Estem desenvolupant els continguts del Museu per al projecte Google Arts Project, en el que es podrà accedir a través de dispositius a la sala d’exposició d’arqueologia i de l’Ebre, camí d’aigua; col·laborem en l’adequació de la Moleta del Remei a Alcanar; en la difusió d’itineraris a Masdenverge, Godall i Freginals, o en la recerca arqueològica a l’entorn d’Amposta i la desembocadura de l’Ebre. A més, encetarem una nova línia de col·laboracions amb el Parc Natural del Delta i el Parc Natural dels Ports.


L’ANY 2017 EN XIFRES
  • El total de visitants i usuaris de tots els serveis i activitats del museu va ser de 40.047 persones, 19.432 dels quals corresponen a serveis i activitats a la seu central del Museu de les Terres de l’Ebre i 20.613,  d’activitats fora del museu.
  • El Servei Educatiu i Turístic va donar servei a un total de 4.500 persones.
  • Al llarg de l’any es van realitzar 65 activitats públiques, entre les que en destaquen 31 exposicions (11 a Amposta, 10 a municipis del Montsià i 10 a altres poblacions de les Terres de l’Ebre).
  • Pel que fa al servei de cessió d’espais, el Museu de les Terres de l’Ebre (seu central) va acollir 20 activitats culturals o d’altres tipus organitzades per altres entitats.
  • Les xifres d’activitats tècniques de l’any 2017 sumen un total de 16.
  • S’han signat 9 convenis al llarg de l’any, entre els que en destaca el conveni marc de col·laboració per a la xarxa territorial de museus del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
  • La xifra de béns culturals documentats va ser de 309.
  • S’han realitzat treballs de restauració de 49 objectes.
  • Han realitzat estades de pràctiques i formació un total de 18 persones.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##540