reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre

El president del Consorci i alcalde d’Amposta va signar el conveni d’adhesió

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Divendres dia 29 de setembre es va constituir la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre en un acte celebrat al Museu Pau Casals, del Vendrell i que ha estat presidit pel conseller de Cultura, Lluís Puig. 

En l’acte, s’ha signat un conveni per a establir aquesta estructura de coordinació territorial entre el Departament de Cultura i els museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. S’ha procedit també a la constitució del òrgans de govern de la xarxa, comissió institucional i d’una comissió tècnica, que elaborarà un programa d’actuacions conjuntes. El conveni ha estat en representació del Consorci per l’alcalde d’Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs. A l’acte també hi va assistir el director – gerent, Àlex Farnós.

Les xarxes territorials són l’instrument per canalitzar les polítiques de suport de la Generalitat de Catalunya als museus catalans de manera concertada esteses al conjunt del país. El ‘Pla de Museus de Catalunya. Estratègia 2030’ estableix que les xarxes territorials de museus són l’estructura del Sistema de Museus de Catalunya per canalitzar el suport als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, a nivell de proximitat. La missió de les xarxes territorials és aconseguir que el conjunt de museus puguin complir les seves funcions com a institucions culturals públiques. Les xarxes territorial compleixen principalment dues funcions:

  • La funció cooperativa: detectar les necessitats dels museus que s’han de resoldre mitjançant la provisió de serveis estables i d’economia d’escala, i avaluant-ne els seus resultats.
  • La funció de foment: donar suport econòmic a actuacions de valor afegit dels museus de la Xarxa, mitjançant la concessió de subvencions en procediments de concurrència pública
La xarxa és d’adhesió voluntària. Actualment a la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi estan presents: el Museu d’Alcover, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu d’Història de Cambrils, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Deu, Museu Pau Casals, Museu de la Vida Rural, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Salvador Vilaseca, Museu Diocesà de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu de Tortosa i Museu de Valls.

La voluntat dels membres de la xarxa és la de dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. El conveni estableix les funcions de la xarxa i l’orientació sobre els serveis i activitats que han de dur a terme; el sistema de governança, els museus que en poden formar part i el seu procediment d’incorporació; i els instruments de planificació, seguiment i avaluació de l’activitat de la xarxa.

Al llarg dels anys 2015, 2016 i 2017 els museus ara adherits a la Xarxa  ja han col·laborat en diferents programes pilot de cooperació conjunta, finançats íntegrament pel servei de Museus i Béns Mobles. El pressupost íntegre dedicat a projectes cooperatius en aquest període ha estat de 10.000 euros l’any 2015; 38.000 euros l’any 2016, i 66.500 euros, enguany.

Entre altres, aquests projectes cooperatius han permès desenvolupar accions com l’auditoria de les museografies de les exposicions permanents dels museus; les     jornades “Apropa’t” de Didàctica del Patrimoni (edicions 2016 i 2017) ; acompanyament en la creació i comercialització de l’oferta turística als museus (6 museus participants); la campanya de comunicació conjunta en motiu del Dia Internacional dels Museus, o el Programa de suport a la documentació dels museus.

Per a l’any 2018, la xarxa ha previst un pressupost de 135.000 euros per a la seva funció cooperativa i de 85.000 euros per a la funció de foment (subvencions xarxes).

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##524