reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior abril 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     Documentat tot el fons del Museu relacionat amb el món del cinema a les Terres de l’Ebre

Es tracta de 149 programes de mà de cinemes d’Amposta i Tortosa

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Documentat tot el fons del Museu relacionat amb el món del cinema a les Terres de l’Ebre

El 2017, entorn de l’exposició “Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre”, produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre, amb el suport del Departament de Cultura, van ingressar al Museu, a través de la donació efectuada per Antoni Balada Talarn, d’Amposta, 149 programes de mà de cinema, datats entre el 1940 i el 1948, que aquest mes de setembre s’han documentat, en fitxes individuals, amb el programa de documentació de museus anomenat MuseumPlus.

Es tracta de petits programes de mà, de butxaca, procedents dels cinemes Cine Ampostino, Cine Olimpia i Cine Goya, amb la cara anterior impresa a diverses indústries gràfiques de Barcelona, Girona i València, i la posterior realitzada, en tots els casos, a la Impremta Ampostina - J. Aleu, d’Amposta, anuncis encarregats pel Cine Ampostino i el Cine Olimpia; també, i amb les mateixes característiques, hi ha un programa de mà, en mal estat de conservació, procedent del Cine Goya de Tortosa, segurament encarregat a l’impremta Peri d’aquesta ciutat.

La cara anterior de tots els programes de mà reprodueix sempre el cartell espanyol de la pel·lícula anunciada, en color o en blanc i negre, segons la distribuïdora, i la posterior anuncia les dates de la projecció d’aquesta pel·lícula, en sessions que incloïen un passi previ del Noticiario NO-DO i la projecció de dos pel·lícules “en espanyol”, segons es fa constar, i també fa esment del títol de les pel·lícules que es projectaran la setmana següent. Les sessions eren en dissabte i diumenge consecutius, però també es feien sessions extraordinàries amb motiu de la celebració de la festivitat de Corpus.

Sens dubte, aquest conjunt permet fer un gran repàs a les sessions cinematogràfiques que es van projectar a Amposta al llarg de la dècada dels anys 1940, que corresponen a les pel·lícules més afamades del moment, produïdes majoritàriament a  l’estat espanyol i els Estats Units, però també a l’Argentina i Mèxic. Pel·lícules afamats del moment com ara: Así se quiere en Jalisco, El clavo, El hijo de Montecristo, El puente de San Lluís Rey, Un novio para tres novias... amb actors i actrius mítics, com ara Fred Aster, Anne Baxter, Charles Boyer, Gary Cooper, Geraldin Fitzgerald, Clark Gable, Greta Garbo, Olivia de Havilland, Dorothy Lamour, Sara Montiel, Luís Prendes, Fernando Rey, Barbara Stanwyck, etc.

El fons material del Museu de les Terres de l’Ebre relacionat amb el món del cinema inclou, a més a més d’aquests programes de mà: àlbums de cromos de pel·lícules, cromos, diapositives de vidre publicitàries, entrades, fulletons, invitacions, posagots, postals, postals publicitàries, un projector i targetes publicitàries; ingressats al Museu entre el 1998 i el 2017, a través bé de donacions o bé de dipòsits, procedents de cases particulars d’Amposta i Alcanar, i de diversos cinemes locals ja desapareguts d’Amposta: Cine Ampostino, Cine La Lira i Cine Olimpia, Tortosa: Cine Goya, i la Sénia: Risol cinema.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##625