La designació del Museu de les Terres de l’Ebre com a Museu de Suport Territorial (MST) li permetrà actuar davant d’un univers potencial d’una vintena d’equipaments patrimonials bàsics beneficiaris. En l’acte de presentació van participar Adam Tomàs, alcalde d’Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural, Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Àlex Farnós, director - gerent del Museu Terres de l’Ebre.
Arreu de Catalunya existeixen un conjunt de museus que, a més de les seves col·leccions i infraestructures pròpies, gestionen equipaments d’índole diversa (jaciments arqueològics, centres d’interpretació, esglésies, cases-museus, monuments, etc.) i donen suport a comunitats territorials d’ordre supralocal.
Els museus d’aquesta tipologia que volen esdevenir MST han d’elaborar un projecte per un període determinat, d’acord amb una guia de referència (disponible al web del Departament de Cultura) en el que han de justificar la seva vocació territorial i presentar una anàlisi de les necessitats patrimonials i socials del territori. La Generalitat de Catalunya els donarà suport mitjançant un conveni de col·laboració per un període determinat.
El Museu de les Terres de l’Ebre com a MST
El Museu de les Terres de l’Ebre, des de la seva inauguració el 1984 com a Museu Comarcal del Montsià, ha estat una entitat activa, oberta i dinàmica en l’àmbit de la gestió patrimonial de les Terres de l’Ebre i el servei a les administracions, entitats i usuaris en general.
L’any 2010, la designació del Museu com a SAM per part del Departament de Cultura, va possibilitar la consolidació del servei a favor d’altres museus i administracions, per tal de donar suport als museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre i millorar-ne la gestió i les prestacions.
Ara, com a Museu de Suport Territorial, ofereix un catàleg de serveis concrets a tots els museus, equipaments patrimonials bàsics i béns culturals de les Terres de l’Ebre com són l’assessorament, l’intercanvi d’informació, el préstec d’infraestructures i utillatge o la representació en plataformes, fòrums o debats.
Altres serveis complementaris que podrà oferir en funció de les necessitats són la gestió compartida i temporal de determinats serveis, la producció i comunicació conjunta d’activitats de divulgació i ús del patrimoni, la gestió mancomunada de serveis i programes, la creació de valor patrimonial i captació de finançament de programes supralocals, la inspecció, l’elaboració d’estudis o les formacions.
El nombre de museus i centres que esdevenen beneficiaris potencials del programa són 15, en la línia de serveis genèrics i actuacions mancomunades, i 7 en la línia de serveis extraordinaris i desenvolupament de projectes museístics.
Impuls del programa
El programa MST s’ha impulsat des de la Direcció General del Patrimoni Cultural i s’ha encetat mitjançant projectes pilot el 2017 i el 2018 que han inclòs el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella, el Museu Comarcal de la Noguera i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Tots ells són museus amb una vocació territorial explícita i amb una contrastada trajectòria de suport al territori. En concret a les Terres de l’Ebre es treballa en diferents projectes museístics que inclouen la creació de l’equipament i l’ens de gestió del patrimoni a lAmtella de Mar, l’assessorament en la museografia del Castell de Falset Museu Comarcal, el projecte museogràfic de l’exposició permanent de Ca Don Joan a Vinebre, el pla d’usos i projecte museològic del Museu de Ferrocarril de Móra la Nova i es preveu treballar en el projecte museogràfic del Centre d’Interpretació de la Jota a Tortosa.