reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930El Museu ha completat la documentació del fons de libèl·lules i papallones

Finalitzada la campanya de documentació de ciències naturals de l’any 2016

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Museu ha completat la documentació del fons de libèl·lules i papallones
El fons de història natural del Museu de les Terres de l’Ebre, tant pel que fa al nombre com a la importància científica dels exemplars que conserva, es pot considerar com el més important de les comarques de Tarragona. Actualment aquest fons acull més de 13.000 unitat de registre de les quals aproximadament el 50 % corresponen al fons botànic, el 31 % a vertebrats, el 17 % a invertebrats i el 2 % al fons paleontològic.

Amb la campanya realitzada aquest any 2016 s’ha aconseguit que el 83 % d’aquest fons estigui documentat o informatitzat. L’objectiu fonamental de la campanya de documentació ha estat la col·lecció d’insectes del Museu i més específicament la d’odonats i lepidòpters.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Museu ha completat la documentació del fons de libèl·lules i papallones

Al llarg dels treballs de documentació també s’ha realitzat una revisió de l’estat de conservació de les mostres i si ha estat necessari s’han dut a terme actuacions per tal de garantir la correcta conservació dels exemplars. Cada espècimen s’ha revisat i determinar taxonòmicament fins a nivell específic i, un cop informatitzats, s’ha procedit a fotografiar-lo amb el seu número de registre definitiu, en total s’han fotografiat 1013 exemplars del fons..

En total s’han documentat 1475 registres, la immensa majoria d’ells insectes. El repartiment ha estat el següent: odonats (615 registres), lepidòpters (249 registres), coleòpters (417 registres), dípters (33 registres), himenòpters (58 registres), hemípters (36 registres) i altres ordres (67 registres).

Destaquen, per la importància de les col·leccions documentades, dos grans grups d’insectes: els odonats (amb 615 unitats de registre) i els lepidòpters (amb 249 unitats de registre). Amb aquesta campanya s’ha assolit la documentació del total d’exemplars pertanyents a aquests ordres que es troben dipositats al Museu, molts dels quals procedeixen de les Terres de l’Ebre.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Museu ha completat la documentació del fons de libèl·lules i papallones

Els treballs de documentació han estat a càrrec de Josep Moreno Mulet i s’han dividit en dos blocs. En una primera part Josep Moreno ha realitzat feines de documentació vinculades a la seva estada al Museu mentre realitzava les pràctiques acadèmiques externes en entitats corresponents al grau de Biologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. En un segon període les tasques realitzades s’han englobat dins de l’Ajut per a l’inventari i documentació del Béns Culturals als Museus Catalans que el Departament de Cultura ha atorgat al Museu de les Terres de l’Ebre per a aquest any 2016.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : El Museu ha completat la documentació del fons de libèl·lules i papallones

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##479