El Museu va haver de tancar les seves portes el dia 15 de març, però el personal del Consorci no ha deixat de treballar al llarg d’aquestes setmanes. Les feines realitzades han estat diverses i s’han adaptat a les necessitats derivades de la nova situació, i inclouen des de l’impuls de les xarxes socials del Museu amb nous continguts, a feines tècniques, de gestió i tresoreria, de manteniment i neteja i de preparació de la reobertura del centre.
"En primer lloc he treballat en garantir de forma temporal i a la llarga la continuïtat dels serveis d’una xarxa d’equipaments patrimonials de caràcter comunitari i territorial, com son els que formen la xarxa "Ebre, Natura & Cultura" a partir de la gestió del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.
He estat tancant els continguts de la recerca que ens ha de permetre fer una futura exposició temporal sobre els antecedents del Parc Natural del Delta de l’Ebre, en el marc d’un programa de col·laboració que impulsen els departaments de Cultura i Territori i Sostenibilitat.
Tot això, a més d’assegurar la coordinació general del personal, de la tramitació econòmica, de les relacions institucionals i l’atenció personalitzada a les sol·licituds d’informació o de col·laboració efectuades per particulars i entitats. També hem participat en les reunions virtuals i en el treball conjunt de les xarxes territorials i temàtiques en les que participa el Museu. Hem atès els assessoraments i el seguiment dels projectes en relació a d’altres equipaments del territori que participen en el programa Museu de Suport Territorial. Finalment hem preparat amb els conserges i personal de neteja en la preparació i implementació del Pla de contingència i les mesures de prevenció per poder tornar a reobrir al públic el museu en uns dies".
Àlex Farnós Bel, director-gerent
"Com a aplicabilitat de l’IPCITE, he escrit el text del dossier teòric i dels roll up que formaran part del taller didàctic Ebre, terra de barraques; també he proposat els continguts i materials de les diferents activitats didàctiques i lúdiques que inclourà.
Aquest any estava previst abans del COVID convocar el 50è Concurs de Vestits de Paper d’Amposta i l’Ajuntament d’Amposta preparava activitats per celebrar-ho; una és l’exposició monogràfica, de la qual he desenvolupat el guió general i els textos dels plafons dels cinc àmbits temàtics que inclourà, a més de listar possibles objectes.
He mantingut les activitats tècniques a desenvolupar a les Xarxes de Museus d’Etnologia i de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial".
Carme Queralt, conservadora d’etnologia
“Aquests dies de confinament hem desenvolupat un nou projecte didàctic del museu: el bagul L’Ebre, terra d’Ibers, l’objectiu del qual es donar a conèixer el ric patrimoni arqueològic d’època ibèrica i el desenvolupament de la cultura dels Ibers a les Terres de l’Ebre. Hem treballat en els continguts històrics i arqueològics i en la proposta de tallers per als infants. En aquesta mateixa línia d’apropar al públic l’arqueologia de les nostres terres hem organitzat, per facilitar la posterior recerca, els arxius dels treballs tècnics i de les activitats públiques realitzades pel museu i consultables a la pàgina web”.
M. Mar Villalbí, conservadora d’arqueologia
“Entre les diferents tasques que he realitzat aquestes setmanes s’inclou la realització i edició de continguts, especialment imatges i vídeos i una visita virtual a l’esposició “El llapis, arma de guerra antifeixista” per a la web i les xarxes socials del Museu, he realitzat la difusió d’aquests materials en Facebook i Twitter i hem atès als mitjans de comunicació.
També he dissenyat i revisat una base de dades que inclou els continguts generats en el projecte de paisatge sonor de la comarca del Montsià i la base de pedra en sec al municipi de Freginals, aquestes bases estan tancades i llestes per la seva consulta. A més, altres feines que he realitzat són el tancament de l’estadística de visitants de l’any 2019, la cerca d’informació per elaborar els materials d’un bagul didàctic sobre els arbres de les Terres de l’Ebre, la col·laboració en l’empresa Coeli per a la publicació en obert de les col·leccions del Museu en la plataforma #museuobert, l’ordenació i arxiu d’informació generada seguint els criteris dels expedients de l’arxiu del Museu i la revisió dels expedients de les activitats públiques i tècniques relacionades en les ciències naturals per tal d’organitzar la informació que contenen i ajudar en la seva consulta pública en l’espai web de la institució”.
Pere Luque, conservador de ciències naturals i tècnic de difusió
“He realitzat les següents tasques administratives i de gestió pressupostària del Museu: declaracions trimestrals IVA i IRPF, informe sobre l’execució trimestral del pressupost 1T 2020 i informe en relació a la llei de morositat 1T 2020 per al Ministeri d’Hisenda, pagaments de les nòmines del personal del Museu i de les factures dels proveïdors, expedients de modificació de crèdit, expedient liquidació del pressupost de l’any 2019, certificats de les retencions de l’IRPF any 2019, propostes de despesa març i abril, entrar factures març i abril al programa de comptabilitat, memòria comptes anuals any 2019. També he realitzat tasques d’informatització de textos de les activitats tècniques següents: "Estudi de la valoració del delta de l’Ebre abans del Parc Natural del Delta de l’Ebre" i l’article sobre "La Festa del Peix i les campanyes de repoblació al riu Ebre".
Montse Bel Arasa, tresorera
“He estat a casa actualitzant una base de dades del Museu, amb notícies i informació del riu Ebre des del 2010 al 2019. I després he estat revisant l’inventari d’infraestructura del Museu.
També he treballat en l’obertura d’una nova porta d’emergència en la sala d’exposició permanent "L’Ebre, camí d’aigua".
Diego Andrés Cervellera, conserge
“He traduït a l’anglès els textos de les sales d’exposició permanent del Museu de les Terres de l’Ebre i del Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara). També ha ajudat en la neteja interior de les vitrines de l’exposició de la sala d’arqueologia del Museu.
També he treballat en l’obertura d’una nova porta d’emergència en la sala d’exposició permanent "L’Ebre, camí d’aigua".
Giancarlo Pasqualotto, conserge
“He estat a casa uns dies i des de fa unes setmanes estic reforçant presencialment la neteja de les dependències d’oficines i espais tècnics del Museu com a espais de treball per als treballadors del centre. També he fet una neteja en profunditat de les sales d’exposició permanent del Museu de cara a la reobertura del mateix”.
Juana Jael Beltran, personal de neteja