reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Inauguració de l’Espai Ebre Km 0

Un nou centre de promoció turística i gastronòmica ubicat a Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Inauguració de l’Espai Ebre Km 0

Aquest centre de promoció turística i gastronòmica es vincularà al conjunt d’equipaments de la Xarxa "Ebre, Natura & Cultura". La inauguració es va realitzar el dissabte 21 de març a càrrec de l’alcalde d’‪‎Amposta‬, l’Il·lm Sr. Manel Ferré Montañes, i el regidor de Turisme, Sr. Francesc Paz Belmonte, i comptà amb la presència del Molt l’Hble. Sr. Artur Mas Gavarró, president de la Generalitat de Catalunya.

Contingut de l’exposició Ebre Km 0 

L’exposició que s’ubica aquí és un cant a la bellesa del territori i un homenatge als avantpassats que van traure els erms de la ribera i van arrabassar les planes i els costers de les muntanyes, i també a tots els que al llarg de generacions han viscut lligats a la terra. Ells han creat uns paisatges i una cultura que ha estat reconeguda com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO i que volem compartir amb tots els que ens visiten.

Les Terres de l’Ebre conformen un paisatge humanitzat —per les activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres— que és a la base de l’extraordinària diversitat natural i cultural. A casa nostra, el paisatge és sempre un paisatge treballat que produeix aliments de qualitat, i és també un paisatge viu que esdevé atractiu per al turisme.

La gastronomia és una de les expressions i pràctiques socials en la qual s’interrelacionen amb més força i intensitat la cultura, l’economia i l’ecologia de cada lloc. En associar els paisatges del camp i la natura, la cuina mediterrània i el temps lliure estem proporcionant gaudi, salut i benestar a les persones.

Els paisatges de l’Ebre generen un gran interès per als visitants de les nostres terres. El turisme de les experiències i els sentits troben a partir de l’Espai Ebre Km 0 una àmplia oferta d’activitats, basada en la singularitat dels espais naturals, en les formes de vida i treball propis, en el patrimoni cultural, en els productes i en la cuina locals.

El nom de Espai Ebre Km 0 vol emfatitzar en una sola idea:

- El Km 0 geogràfic: Amposta és el Km 0 de l’Eix de l’Ebre i la cruïlla d’aquest amb l’AP 7 i la N-340.

- El Km 0 turístic: Amposta és el Km 0 del Delta i una de les “portes” d’entrada del turisme al Montsià i a les Terres de l’Ebre.

- El Km 0 agroalimentari: Amposta és per la seva història i tradició el Km 0 de la producció agrícola i vol vincular la seva oferta gastronòmica a la cuina de proximitat.

 L’edifici

L’escorxador d’Amposta es va començar a construir entre els anys 1928-1931, a partir del projecte redactat pel reconegut arquitecte Alfonso Barba Miracle.  És, en origen, un edifici relacionat amb la producció i transformació alimentària.

El conjunt de l’escorxador s’inscriu en una parcel·la de 2.506 m2, on la superfície útil construïda és 500 m2. La seva ubicació i les característiques arquitectòniques de l’edifici són idònies per als usos d’informació turística combinats amb els usos més especialitzats de divulgació i promoció agroalimentària i gastronòmica.

En una primera fase l’edifici va estar rehabilitat el 2010 mitjançant l’intervenció d’una Casa d’Oficis. En l’actual fase d’obres (2014-2015), en que el promotor ha estat l’ajuntament d’Amposta i ha comptat amb el suport tècnic dels serveis municipals i del Museu de les Terres de l’Ebre i amb el suport del fons europeu a través del Grup d’Acció Litoral (GAL), s’han efectuat les obres i instal·lacions necessàries per al seu funcionament, i s’ha equipat amb el mobiliari l’oficina de turisme, l’exposició permanent i la sala polivalent on realitzar show cookings i altres presentacions.

Objectius

a) Traslladar l’oficina de turisme a un espai més ampli que l’anterior i vincular-la a una oferta complementària que promocioni el territori i el paisatge, l’economia agrària i la gastronomia pròpies.

b) Identificar Amposta amb el delta de l’Ebre, i les Terres de l’Ebre i aquests amb el turisme sostenible, en uns espais on els aprofitaments humans modelen els paisatges i els seus valors naturals.

c) Vincular i associar la imatge de l’agricultura de l’Ebre a la dieta mediterrània, a la producció ecològica, al producte de proximitat, i a les tendències de slow food i km 0, etc..

d) Vincular i associar el turisme a l’oferta de les experiències i els sentits que proporcionen el Delta i les Terres de l’Ebre.

e) Unir avantguarda i tradició, memòria i innovació, i, alhora, desenvolupar noves estratègies de producció, valorització i comercialització.

f) Crear un centre de promoció que aporti valor afegit i que mostri amb mitjans contemporanis el relat i la iconografia de la qualitat i la diversitat que hi ha en la producció agroalimentària i en la cuina del territori

g) Reforçar i ampliar el calendari anual de festes, propostes i esdeveniments d’interès turístic, basats en els productes de temporada i en la diversitat i variació, al llarg de l’any, de l’oferta gastronòmica.

h) Habilitar un espai multiusos i un showroom per a presentacions i promocions vinculades als productes i la cuina del territori.

i) Crear una xarxa d’agents qualificats, tant públics com privats,  vinculats al projecte que afavoreixi la recerca, la formació, el treball col·laboratiu, la transferència de coneixements i l’emprenedoria en el sector primari i les indústries associades.

j) Dissenyar unes instal·lacions i uns equips dotats tecnològicament, que permetin la difusió multicanal i multimèdia, tant in situ com on-line, de les activitats i propostes que aquí es generen.

 

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##445