reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Finalitza una recerca multidisciplinària al voltant de l’evolució del delta de l’Ebre

17/5/2012 ·

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitza una recerca multidisciplinària  al voltant de l’evolució del delta de l’Ebre

El mes de desembre passat, Elliot Carter, estudiant de geologia de la universitat de Cambridge va fer una estada al Museu de les Terres de l’Ebre per tal de conèixer de primera mà el delta de l’Ebre i poder obtenir informació a partir dels fons del propi Museu. Aquesta recerca ha estat tutoritzada per la Dra. Judith Bunbury, geomorfòloga de renom internacions pels seus estudis al delta del Nil.

En aquesta recerca, presentada a mitjans del mes d’abril a la universitat de Cambridge, s’estudia el creixement i els canvis en la morfologia del Delta al llarg dels darrers 2500 anys tenint en compte informacions tant diverses com la geologia, la història, l’arqueologia, la toponímia, la cartografia històrica, la batimetria etc. Totes les fonts emprades s’han integrat en un sistema d’informació geogràfics (GIS), cosa que permet l’obtenció d’uns resultats acurats i novedosos en relació a alguns dels plantejaments clàssics sobre la formació i l’evolució del delta de l’Ebre. 

Entre d’altres aportacions interessants i que obren noves vies de recerca, hi ha la constatació de l’existència din delta ja al 5000aC o l’existència del Riet Vell com a única desembocadura de l’Ebre fins al s.XV, la important interrelació entre les activitats humanes a l’interior del Delta i els canvis en els braços i desembocadures del riu Ebre. L’estudi també desmenteix la hipòtesis tradicional consolidada en la historiografia local que defensava l’aparició del delta de l’Ebre com a resultat de la deforestació de la vall del riu i permet situar l’aparició del delta  de l’Ebre en el mateix context que la resta de deltes mediterranis.


Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##119