La campanya de documentació, realitzada entre l’1 d’octubre i el 3 de novembre de 2020 per Carme Queralt, conservadora d’Etnologia del Museu, s’ha centrat especialment en la donació realitzada per la sra. Carme Tena Pitarch, que destaca per la vàlua de les peces d’indumentària masculina, de les quals ha fet donació al Museu, datades a les primeres dècades del segle XX. Es tracta sobretot de roba íntima sense usar, de difícil accés per als museus, per les dificultats que comporta la seva conservació durant varies generacions.
La documentació realitzada inclou en total de 50 objectes i peces de vestir, procedents de la donació realitzada aquest passat mes de setembre de 2020 per la sra. Carme Tena Pitarch, que ha cedit al Museu peces d’indumentària masculina i complements procedents de la casa familiar de Calaceit, que podem datar a les primeres dècades del segle XX. Es tracta sobretot de roba íntima: calçotets de cotó i de franela, curts i llargs, calçetins de llana, camises, lligues de calcetí, samarretes de franela... de difícil accés per als museus, per les dificultats que comporta la seva conservació a nivell familiar durant diverses generacions.
Totes les peces porten brodades en punt de creu les inicials del seu antic propietari: J. P. Josep Pitarch, avi de la donant, que –per exemple- mai va arribar a estrenar la dotzena de calçotets blancs de fil que ara la seva neta ha cedit al Museu.
Tal com es pot llegir a l’estampat que encara conserva el revés d’alguns dels calçotets, la tela procedeix de l’empresa Sociedad Anónima Marqués. Fábrica de hilados y tejidos, de Vilanova i la Geltrú, creada el 1918 per un descendent de qui va fundar la fàbrica el 1851, amb els ingressos que havia obtingut a Cuba.
Altres peces de teixit de punt porten estampada la marca de l’empresa de la família Marfà, creada aquell mateix 1851 a Mataró.