reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Finalitzada la campanya del 2021 de documentació de béns etnològics i d’arts gràfiques.

Recull les dades i la història de 194 objectes patrimonials del fons del Museu.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitzada la campanya del 2021 de documentació de béns etnològics i d’arts gràfiques.

El passat mes de desembre va finalitzar la documentació de béns etnològics i d’arts gràfiques corresponent al 2021, que s’havia iniciat el mes d’abril; realitzada amb una aportació per a l’inventari i documentació dels béns culturals que integren els museus catalans, atorgada per la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aquesta actuació va ser encarregada pel Museu de les Terres de l’Ebre a Damià Griñó Márquez que, sota la supervisió de M. Carme Queralt, tècnica d’Etnologia, va seguir les pautes metodològiques establertes pel Museu per a la documentació de béns etnològics en el programa informàtic MuseumPlus, que permet diversos tipus de cerques dels materials i de la seva informació.

La documentació d’aquesta Campanya inclou els objectes corresponents als números de registre compresos entre el 37.035 i el 37.160, i entre el 37.112 i el 37.181. Un total de 194 béns patrimonials, que havien ingressat al Museu en diferents moments.

Entre els objectes etnològics podem destacar: els dipositats per Imma Valls Subirats d’objectes domèstics procedents de la seva casa familiar d’Alcanar, bastida el 1908; i els de les donacions al Museu fetes per Juan Francisco Barceló Bertomeu de les seves eines i estris de picapedrer, ofici tradicional al qual ja es va dedicar el seu pare, del qual els va heretar, Neus Torres Royo d’antics objectes de carnisseria; el d’Àngels Ferré Panisello d’estris i mobiliari d’una antiga taverna, tots tres veïns d’Amposta.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitzada la campanya del 2021 de documentació de béns etnològics i d’arts gràfiques.

També es van documentar diferents objectes arribats al Museu a partir d’usos i contextos històrics diversos, de tipus gràfic. Entre aquests podem destacar el dipòsit efectuat al Museu per Ana Carvallo dels plànols originals del molí arrosser l’Aldeana, accions del s. XIX de la companyia Ferrocarriles económicos S.A. línea Tortosa Amposta, i de la societat minera La Ascensión de Barcelona. També s’han documentat, entre d’altres, cartells, calendaris de paret i de butxaca, làmines artístiques, mapes, i catàlegs de màquines del tombant dels segles XIX al XX, d’indústries nacionals i europees.

Tots els béns documentats durant el 2021, van ser registrats, etiquetats, fotografiats, mesurats, informats i, finalment, ubicats a la Sala de reserva del Museu, destinada a les dos categories patrimonials a les quals pertanyen: Etnologia i Arts gràfiques.


Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##727