reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior abril 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     Finalitzada la darrera campanya de documentació etnològica.

117 fitxes documenten indumentària, roba de casa i complements.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitzada la darrera campanya de documentació etnològica.

La donació d’aquest fons es va signar el 8 de març de 2019. La integren un total de 123 peces i objectes casolans diversos, un conjunt datat entre finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX; amb fitxes corresponents als números de registre compresos entre el 31.599 i el 31.716 del fons de béns mobles patrimonials conservats al Museu de les Terres de l’Ebre.

Es tracta -gairebé en exclusiva- de peces tèxtils i d’indumentària, entre les quals destaquen per la seva antiguitat (el tombant dels segles XIX i XX i els inicis del s. XX), els vestits i complements pagesos tradicionals, tant d’home com de dona i de nadó, la roba de casa (cobrellits, cobretaules i domasos) i els complements tèxtils. La donació també inclou una bona mostra d’articles de merceria i de labors tèxtils casolanes de la primera meitat del segle XX.

A tall d’exemple, la indumentària masculina pagesa tradicional documentada, de finals del segle XIX, inclou: dos mocadors de cap, (un de seda per mudar i un de cotó), una camisa blanca, un corbatí, un detente, una armilla amb solapes, una jaqueta curta, dos faixes amples (un de seda per mudar i una de llana), uns guants, cinc mocadors de butxaca, uns calçotest blancs, un calçó estret, dos antipares (una blanca i una blava), dos parels de calcetins negres, dos jocs d’espardenyes d’espart de beta negra i una gaiata.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitzada la darrera campanya de documentació etnològica.

La indumentària femenina, del tombant dels segles XIX i XX, inclou: cinc camises de dormir brodades, dos mocadors de cap de cotó, un mantó amb serrell i una toca de llana, una butxaca, un davantal, dos relicaris i tres ombrel·les.

També forma part de la donació i ha estat documentada durant la campanya indumentària infantil de nadó, confeccionada abans del 1947; destaquen set camisoles, un facet i un vestit amb puntes.  

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##605