El dia 19 d’octubre s’ha realitzat al Museu de les Terres de l’Ebre la segona de les "Jornades: transhumància i vies pecuàries a Catalunya", com a continuació de la celebrada el 22 de juny passat a Llessuí. La jornada d’Amposta ha estat una iniciativa de la Fundació Món Rural i el Museu de les Terres de l’Ebre i va estar inaugurada pel director general de Medi Natural i biodiversitat del DAAM, Sr. Josep Escorihuela, l’Il.lm. Sr. Manel Ferré, alcalde d’Amposta, i el Sr. Joan Martín Masdéu, president del Consell Comarcal del Montsià i del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.
La transhumància i les vies pecuàries són part d’un sistema productiu i cultural que, a més del bestiar i els ramats, interessa al conjunt de la societat, ja que inclou processos ecològics i recursos naturals, també béns públics i patrimonis col·lectius, junt amb infraestructures, sabers i formes d’organització social. Per aquest motiu i sota el títol “Transhumància, cultura i turisme” la jornada ha posat èmfasi en el vessant cultural i patrimonial, d’oci i turisme i al llarg del matí s’han presentat diverses ponències i comunicacions a càrrec d’experts de diferents procedències (Navarra, Aragó, les Terres de l’Ebre, el Lluçanès o el Pirineu ), per mostrar un conjunt d’experiències i iniciatives desenvolupades dins d’aquest àmbit en els seus territoris d’origen.
L’activitat ha assolit un notable èxit de participació, amb més de un centenar d’assistents, que han contribuit a que l’acte esdevingui una plataforma de debat i valorització dels camins ramaders i de l’activitat ramadera extensiva a Catalunya en l’horitzó del s. XXI. Un horitzó en el que cada vegada prenen més força altres variables, com són el patrimoni cultural que s’aplega al voltant d’aquesta activitat mil·lenària, així com les activitats turístiques i de lleure, les quals poden contribuir al manteniment de l’activitat ramadera i al desenvolupament rural. En aquest sentit cal destacar les experiències desenvolupades pel Museo de la Transhumancia (Guadalaviar, Terol) en favor de la difusió i protecció del valuós patrimoni immaterial que representa aquesta activitat per a les comunitats locals i, en particular, en territoris de muntanya. També l’experiència de l’Escola de Pastors i l’Obrador Xisqueta (Rialp, Pallars Sobirà) en favor de la formació i la promoció econòmica dels productes del sector. I per últim, la iniciativa del Museu de les Terres de l’Ebre i la Vall del Cabiscol per promoure un producte turístic de qualitat en el territori comprés entre el Delta de l’Ebre i el Maestrazgo de Terol, que generi beneficis addicionals per als propis ramaders transhumants.
Durant la jornada, també s’ha pogut visitar l’exposició "Rutes i itineraris pels camins ramaders del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre", que ha estat produïda per la Diputació de Tarragona i que ha comptat amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre en la seva elaboració.