reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



L’Ajuntament de Falset i el Departament de Cultura formulen un projecte museològic per al Castell de Falset Museu Comarcal

El Museu de les Terres de l’Ebre ha finançat i coordinat la redacció del projecte.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : L’Ajuntament de Falset i el Departament de Cultura  formulen un projecte museològic per al Castell de Falset Museu Comarcal
El Castell de Falset-Museu Comarcal és un espai museístic que, des del 2018, proposa la descoberta històrica i cultural de Falset i la comarca del Priorat. Ubicat al recinte del Castell de Falset i promogut per l’Ajuntament de Falset amb la col·laboració de l’Institut de Cultura i Patrimoni de Falset (ICPF), el Museu compta amb diferents recursos expositius i una acurada selecció de peces provinents del Centre d’Estudis Falsetans i d’altres institucions, així com diferents sales expositives i recursos patrimonials. Tanmateix, des del seu inici li mancava un projecte per orientar la continuïtat i homologació de l’equipament museístic, per això l’any 2018 l’Ajuntament de Falset, la Direcció general de Patrimoni Cultural i el SAM-Museu de les Terres de l’Ebre van acordar la redacció d’un projecte museològic i pla d’usos per al Castell, una memòria on es defineix el marc patrimonial, funcional i d’organització, i es formula el full de ruta amb les actuacions pertinents per assolir els objectius esmentats.

El projecte, encarregat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre en el marc del Programa de Servei d’Atenció als Museus, ha estat redactat pel tècnic Jordi Vaqué i defineix l’estratègia i els mitjans per garantir que el Castell de Falset Museu Comarcal esdevingui una estructura museística dirigida a assolir una gestió professional, viable i eficient del patrimoni. Es tracta d’un equipament museístic que sorgeix de l’administració local, però que, amb la col·laboració d’altres entitats de la comarca, ha de poder cobrir necessitats i desenvolupar potencialitats en l’àmbit cultural, social i turístic de tot el territori. Al mateix temps, segons dictamina el pla, el Museu ha de ser capaç d’activar i mancomunar serveis al territori que potenciïn el seu desenvolupament sostenible, teixint una xarxa amb tots aquells agents comarcals que fa a la gestió dels recursos culturals i el turisme cultural del Priorat.

En aquesta línia, el projecte estableix la necessitat de dotar l’ens de l’estatus de museu registrat. S’ha de tenir en compte que per inscriure el museu en el Registre de Museus de Catalunya cal dotar-lo d’un director i dos vigilants-conserges, així com comptar amb unes instal·lacions que permetin conservar i divulgar els béns patrimonials, exposar-los i estudiar-los de forma adequada. Així, el museu ha d’actuar com a plataforma de gestió d’abast comarcal, capacitada per dur a terme actuacions i programes integrals i permanents de gestió patrimonial assegurant el retorn social i la valorització del patrimoni comarcal.

Entre els aspectes positius del projecte destaca la bona situació del Castell de Falset, la necessitat de consolidar equipaments museístics homologats a la comarca i una col·lecció singular, extensa, variada i molt arrelada al territori. Així i tot, el potencial del patrimoni cultural com a valor de desenvolupament social, cultural i econòmic comporta assumir que cal anar més enllà de la simple idea de conservar, també s’ha de vetllar per l’estudi, difusió i valorització,en definitiva, cal implementar un programa de gestió integral del patrimoni de la comarca, obert a la comunitat local, als seus visitants i d’altres usuaris potencials.

A banda, el projecte museogràfic s’inclina per una estratègia d’enfocament temàtic per explicar o interpretar en cada sala del museu un tema concret, rellevant per al territori i relatiu a un moment històric determinat. En aquest sentit, també es defineixen els continguts de la tercera planta que restava per definir i es proposa el desenvolupament d’un guió conceptual basat en l’interpretació interactiva del territori, del seu paisatge i de les formes de vida que es contemplen des dels grans finestrals del nivell superior del Castell.



Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##701