El Museu de les Terres de l’Ebre des de la seva inauguració ha treballat sota el plantejament de que un museu és un espai de coneixement, d’interacció i comunicació al servei de tota la societat, sense excepcions. En aquest sentit de fa anys, realitza activitats i programes per afavorir l’arrelament a l’entorn i la cohesió social, i combatre l’exclusió i la discriminació, adaptats a les necessitats d’alguns dels col·lectius socialment més vulnerables.
Atenent a aquesta voluntat d’esdevenir un espai integrador, obert a tothom, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre impulsa el programa ‘Museu inclusiu. Un museu per a tots’ amb diverses entitats sociosanitàries del territori i els ajuntaments que formen part del Consorci.
Dins de les activitats incloses en el programa “Museu inclusiu” s’inclouen algunes procedents de programes anteriors, com Capses de memòria / Capses de natura, i d’altres ja consolidades i realitzades en anys anteriors, com visites guiades i tallers al voltant de les sales d’exposició permanent i temporals d’alguns dels equipaments patrimonials de la xarxa ‘Ebre, Natura & Cultura.
El conjunt d’aquestes accions tenen l’objectiu de promoure tant la sociabilització com el coneixement del propi entorn per part de determinats segments de la nostra comunitat amb l’ajut dels equipaments locals i, a més, volen contribuir a el benestar, l’aprenentatge i el lleure actiu dels col·lectius amb problemes de salut mental i envelliment o en risc de marginalitat.
“Museu inclusiu. Un museu per a tots” no només realitza activitats d’integració i inclusió social, sinó que esdevé al mateix temps un programa de formació en el que hi participa l’alumnat del Cicle de Formació de Grau Superior (CFGS) de Guia, Assistència i Informació Turística de l’INS Montsià que estan en Beca de Formació Dual als centres participants. En aquest sentit, sovint són els mateixos alumnes els encarregats de realitzar les activitats i el museu els facilita els continguts i materials per a la seva preparació i realització. Una experiència on tots els participants guanyen ja sigui en l’aspecte social com el de formació i educatiu.
En aquest programa, iniciat l’any 2017 i que aquest any 2020 arriba a la seva quarta edició, hi participen entitats de quatre municipis diferents. A Amposta: Residència Fundació Pere Mata, Residència d’avis d’Amposta i Apasa-Centre Educació Especial l’Àngel; a Sant Carles de la Ràpita: Tallers de memòria, Entitats persones nouvingudes i Centre obert; a Alcanar Fundació Llar Residència; i finalment a Sant Jaume d’Enveja on hem incorporat en aquesta edició l’entitat “Fundació Diagrama”, que treballa en menors migrants no acompanyats i que en aquest cas participaran en la formació per a la realització de treballs de neteja i consolidació d’objectes etnològics.