El 2003, la UNESCO va aprovar la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (ratificada per l’estat espanyol el 2006), que reconeix el fet que -més enllà de les grans produccions històriques, artístiques i monumentals de les diferents cultures i civilitzacions- existeix un patrimoni col·lectiu que s’expressa a través de les relacions socials que les persones estableixen entre elles i entre aquestes i el seu medi físic més proper.
Segons aquesta Convenció, el patrimoni cultural immaterial és present en "els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques —juntament amb els instruments, els objectes, els artefactes i els espais culturals que els són inherents— que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural”.
El passat dissabte, 7 de març de 2015, va tenir lloc als Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre l’acte de presentació del Projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, acte presidit per l’Honorable Sr. Ferran Mascarell, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Aquest Inventari, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya serà coordinat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner. Entre el 2015 i el 2017, recollirà totes aquelles expressions i pràctiques culturals que són característiques de les Terres de l’Ebre, les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.
La salvaguarda del Patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre neix per contribuir al desenvolupament sostenible de les Terres de l’Ebre, a nivell social, econòmic i ambiental, a partir de l’aplicabilitat social, econòmica i cultural de les possibilitats que ofereixin el coneixement, la conservació, la protecció i la salvaguarda dels diferents elements inventariats, per exemple en els currículums i planificacions educatius, a les empreses i l’emprenedoria, el turisme, l’artesania, la restauració, etc.
També té per objectius el foment de l’associacionisme i la cohesió social a les Terres de l’Ebre a partir del seu patrimoni cultural immaterial; i contribuir a l’enfortiment del projecte de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, vinculant el patrimoni natural amb el patrimoni cultural del territori.
La UNESCO va establir cinc categories per inventariar els diferents elements que integren el Patrimoni cultural immaterial d’un territori i col·lectivitat; i el Projecto de ley para la salvaguardia del Patrimonio cultural imnmaterial, aprovat l’octubre de 2014, n’estableix un total de set, en les quals es basarà l’Inventari de les Terres de l’Ebre:
1. Activitats productives, processos i tècniques
2. Creences, rituals festius i/o cerimonials
3. Tradició oral i particularitats lingüístiques
4. Representacions i escenificacions, jocs i esports tradicionals
5. Formes d’alimentació
6. Manifestacions musicals i sonores
7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social.