La biblioteca inclou material d’àmbits territorials i general, tant editats com inèdits. Entre aquests hi destaquen les memòries científiques, dossiers, treballs de curs, tesis doctorals, inventaris, etc. que en alguns casos corresponen a encàrrecs i projectes fets pel Museu. La biblioteca està oberta els dijous a la tarde a la consulta pública i als investigadors i, tot i que també compta amb volums d’altres matèries, sobretot conté exemplars dedicats a les ciències naturals, la història, l’arqueologia i l’etnologia.
Entre les col·leccions de llibres que rep el Museu i es guarden a la seva biblioteca. També destaquen les edicions de la Diputació de Tarragona, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de València, l’Institut d’Estudis Catalans o d’altres entitats privades com la Fundació Salvador Vives Casajuana, el Centre de Lectura de Reus, etc.
L’Institut d’Estudis Catalans, creat fa un centenar d’anys per la Mancomunitat de Catalunya, ha esdevingut l’acadèmia catalana de les ciències i la llengua, i les publicacions que edita esdevenen una referència en el coneixement de la llengua, les ciències socials, les ciències experimentals i les ciències naturals del país. Entre el prop d’un centenar d’edicions que s’incorporen cada any a la biblioteca del Museu procedents de l’IEC, destaquen les publicacions periòdiques, amb revistes de prestigi com:
- Estudis Romànics
- Acta Numismàtica
- Quaderns Agraris
- Lambard-Estudis d’Art Medieval
- Revista Catalana de Sociologia
- Treballs de la Societat catalana de Geografia
- Treballs de la Societat Catalana de Biologia
- Butlletí de la Institució Catalana de Història Natural
- Revista Catalana de Pedagogia
- Llengua i literatura
- Etc.