La consellera Garriga, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de la Xarxa territorial de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, es van reunir el divendres dia 18 de març, per fer balanç de l’activitat duta a terme pels equipaments que formen la Xarxa. A la reunió, que s’ha celebrat al Museu de les Terres de l’Ebre, ha quedat aprovat el Pla d’actuacions pel 2022.
Així, la Xarxa ha definit les principals línies i accions previstes a desenvolupar enguany, que responen als quatre grans objectius del Programa d’Actuacions 2019-2022: millorar la funció social i la visibilitat del servei a la ciutadania, garantint la qualitat dels serveis i activitats, alhora que diversificant els públics dels museus; contribuir a la millora de l’eficiència en l’organització i gestió dels museus per adaptar-los a les necessitats i reptes actuals; garantir l’òptima custòdia, accessibilitat i divulgació al patrimoni del qual els museus en són responsables, així com reforçar les funcions de conservació, restauració, documentació i accés de les col·leccions, finalment, estimular el coneixement, promoció i dinamització del territori a partir del patrimoni material i immaterial representatiu de l’entorn.
En aquest marc de treball, les actuacions previstes pel 2022 se centren en accions vinculades a millorar el coneixement dels públics i dissenyar estratègies en captació i gestió de públics específics com el turístic, familiar i escolar; accions de millora de l’accessibilitat als equipaments; accions de formació i assessorament en els diversos àmbits de la gestió museística. D’altra banda, aquest any també es treballarà en la planificació i les bases del pla d’actuacions pels pròxims 4 anys, del 2023 al 2026.
Totes aquestes actuacions compten en un pressupost total de 305.000 euros, dels quals 140.000 euros es destinaran a actuacions dins la línia d’acció cooperativa i 165.000 euros al conjunt de subvencions dins la línia de foment. El 56% del pressupost es destina a les actuacions que tenen una funció social per incrementar la visibilitat, el coneixement, la promoció i dinamització del territori. El 36% es vincula a la conservació i documentació de les col·leccions i el 8% s’invertirà en eficiència, gestió i organització museística.
Durant el 2021 s’han realitzat diverses accions centrades a millorar les relacions amb els públics mitjançant l’assessorament, la formació, les jornades i programes per a la millora dels serveis i activitats pels usuaris, entre els quals destaca el projecte AproPA’T que promou la relació entre els centres educatius i els museu amb la finalitat de contribuir a la transformació educativa. La implantació del programa ReOrg, i d’altres relatius a donar suport a la documentació, van ser les accions més destacades vinculades a l’objectiu de garantir l’òptima conservació i restauració de les col·leccions per aconseguir fer-les més accessibles als usuaris.
Els museus que formen aquesta xarxa són: Museu d’Alcover, Museu d’Història de Cambrils, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu de Tortosa, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Deu, Museu Apel·les Fenosa, Museu Pau Casals, Museu de Valls, Museu de la Vida Rural, Museu Diocesà de Tarragona i Institut Municipal de Reus Cultura.