Sales d´exposició
Sales d´exposició
La seu central del Museu es troba situada al parc municipal d’Amposta i ocupa l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell, obra d’inspiració modernista de l’arquitecte Ramon Salas. Després d’una primera etapa de funcionament en què va comptar, entre el 1984 i el 2000, amb tres seccions expositives (Natura, Arròs i Arqueologia), va iniciar una renovació museogràfica a partir de tres temes cabdals de la història d’un territori i d’una societat determinada per la gran riquesa natural, per la diversitat de formes de vida i per la situació estratègica vora l’Ebre: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”; “L’Ebre: camí d’aigua”, i “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes” (aquesta sala s’executarà més endavant). La inauguració del Museu amb dues noves sales d’exposició, una sala multimèdia habilitada com a mediateca oberta, juntament amb la finalització de la climatització de l’edifici del bloc d’exposicions, va cloure el projecte d’ampliació i remodelació arquitectònica que s’ha dut a terme de forma integral en tres fases en els darrers 15 anys, amb un pressupost de 3,15 milions d’euros finançats per l’ajuntament d’Amposta, el Departament de Cultura i altres organismes públics. El Museu disposa aquí, després d’aquestes obres, amb 3.000 m2 de superfície que li permetran desplegar nous serveis i explorar noves possibilitats d’acció cultural com a espai de projecció del territori i del seu patrimoni, i com a plataforma cultural de creació i d’iniciatives ciutadanes.
La primera de les exposicions permanents, “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, mostra la riquesa dels testimonis arqueològics que deriven del poblament ebrenc i, al mateix temps, dóna a conèixer l’evolució de l’hàbitat, la tecnologia, l’economia, la societat o les creences. L’exposició, amb un guió rigorós i una posada en escena estèticament moderna, s’organitza en cinc grans àmbits: De la cova al poblat (prehistòria); Els tossals fortificats (protohistòria); després d’un àmbit dedicat al comerç mediterrani, segueix La colonització del camp (món romà), i acaba amb Els senyors de la terra (medieval). L’exposició reuneix més de 650 objectes, 4 interactius multimèdia i 4 audiovisuals de producció pròpia amb recreacions d’època, a més de nombroses fotografies i dibuixos originals. El recorregut d’aquesta sala acaba a l’època medieval, per donar pas en les altres sales a la presentació dels continguts vinculats al patrimoni natural i etnològic del territori en l’època moderna i contemporània.
“L’Ebre: camí d’aigua” evoca la memòria i reflexiona sobre el present amb una escenografia i uns recursos museogràfics que apel·len a les emocions i els sentits. L’exposició ens parla del gran riu de Catalunya i la península Ibèrica que, amb una presència indefugible, ha donat un caràcter singular i suggeridor a les comarques riberenques. Aquesta sala representa el que ha estat i el que és una història construïda a través de l’aigua i de la influència de l’Ebre en la seva vall, en tot el tram comprès entre Mequinensa i el Delta. Però, si bé el riu configura el paisatge i la vida, les veritables protagonistes de l’exposició són les persones i les formes de vida i cultura que se n’han assentat als marges. La sala s’organitza en cinc àmbits (El riu que dóna la vida; El riu bressol; El riu camí; El riu captiu, i El riu ara) i reuneix més de 150 objectes, bàsicament etnològics i espècimens naturals, juntament amb 4 interactius que mostren prop de 20 audiovisuals i la selecció de més de 350 fotografies antigues, les gravacions dels paisatges sonors del riu i les veus de la gent de l’Ebre.
La incorporació als museus de les tecnologies de la informació i la comunicació permet ampliar l’oferta de serveis, donar a conèixer els llegats, la informació i els coneixements que apleguen, i assajar noves formes de comunicació amb els usuaris. Per aquest motiu, s’ha instal·lat l’Espai Multimèdia en una sala comunicada directament amb les exposicions permanents i temporals. Aquest Espai està concebut, mitjançant la flexibilitat de les tecnologies de la informació i la comunicació, com un projecte obert i en permanent renovació amb la finalitat de constituir un lloc d’informació, de consulta, de descans... En l’Espai es poden, entre d’altres, consultar les bases de dades de jaciments arqueològics del territori, de patrimoni hidràulic i flotant, de citacions literàries relatives al riu Ebre, els fons sonors i audiovisuals inèdits, etc.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies
##27