reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Exposició “El vestit tradicional a la comarca del Montsià”

Servei d’Atenció als Museus (SAM)

Museu de les Terres de l´Ebre : SAM/MST : Exposició “El vestit tradicional a la comarca del Montsià”

Presentació

L’exposició, organitzada pel Museu del Montsià i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, amb el patrocini d’Amposta Capital, té una triple vesant: la primera està dedicada molt especialment a la indumentària popular i tradicional que es va confeccionar i lluir a la comarca del Montsià a finals del segle XIX i els primers anys del segle XX (tot i que algunes persones grans van portar-la fins als anys 1980). També mostra com s’ha anant transformant la indumentària festiva, i la feina de recuperació i de confecció de peces duta a terme pel grup de modistes del taller d’indumentària tradicional, organitzat dins del programa “Tallers per a la festa” del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, gestionat per l’Institut Ramon Muntaner i patrocinat per Caixa Tarragona.

“El vestit tradicional a Amposta i la comarca del Montsià” documenta i difon la riquesa i les característiques històriques, etnològiques i artesanals del vestit tradicional de la nostra comarca. A partir de textos, fotografies antigues, objectes originals i una dotzena de maniquins, es mostra com era la indumentària i els complements tradicionals del període històric comprés entre finals del segle XIX i inicis del segle XX.

Les fotografies que es mostren en l’exposició, són majoritàriament retrats d’estudi realitzats per fotògrafs professionals amb estudis a Amposta, Barcelona, Tortosa o València. Només unes poques fotografies mostren la gent en el seu context quotidià, abillada amb roba de diari o de treball. Quant s’anaven a retratar ho feien amb el vestit de mudar, i molts només ho feien en ocasió del seu casament. Unes i altres es van positivar entre finals de la dècada del 1880 i els primers anys de la del 1920. Són fotografies familiars que ens permeten veure com la roba masculina, femenina i infantil de diari, de treball i de festa.

Les peces de roba exposades són vestits i complements tèxtils, bé antics i pertanyents al fons patrimonial del Museu del Montsià o han estat cedits per particulars d’Amposta per a l’exposició; bé són peces de confecció recent, realitzades al Taller d’indumentària tradicional, seguint el patrons de peces antigues originals, i que formen part del fons de l’Ajuntament d’Amposta.

Així, l’exposició ens permet admirar roba i complements femenins: Vestits, faldes, gipons, mantons, toques, davantals, calçons, camises de dormir…; masculins: pantalons, jaquetes, jupetins, calçotets de vieta, brusons, camises, espardenyes, mocadors de butxaca,…: i infantils: vestits, faldes i pantalons com els dels adults, vestits de nadó, bata d’escola, etc.


Característiques tècniques

Elements museogràfics: 18 Plafons de 80 x 170 cms, muntats sobre suport de fusta lleugera, tipus porta. Es pot acompanyar de maniquins amb indumentària tradicional.

Dimensions recomanades de l’espai expositiu: 60m2

Més informació: info@museuterresebre.cat




Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##124