reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     Presentació SAM

Servei d’Atenció als Museus (SAM)

El Museu de les Terres de l’Ebre, des de la seva inauguració el 1984, llavors com a Museu Comarcal del Montsià, ha estat una entitat activa, oberta i dinàmica en l’àmbit de la gestió patrimonial de les Terres de l’Ebre i el servei a les administracions, entitats i usuaris en general. És per això que des de l’inici es va dotar amb un equipament i un personal adequat a les funcions museístiques i a l’activitat que a l’entorn del patrimoni arqueològic, etnològic i natural havia de desplegar. El programa museístic de base, previ a la redacció del Projecte arquitectònic de reforma i ampliació, ja preveia el 1996 la ubicació d’un SAM al Museu. A partir de l’ampliació recent dels espais arquitectònics i de l’equipament tècnic —i amb el personal i les experiències assolides—, el Museu va esdevenir l’única entitat museística del territori amb capacitat per desplegar com a SAM les seves funcions patrimonials en benefici del territori i de la població.

Finalment, la designació el 2009 del Museu com a SAM per part del Departament de Cultura, confirmada mitjançant l’Ordre CMC/420/2010, de 28 de juliol, publicada al DOGC de 24 d’agost de 2010, ha possibilitat la consolidació del servei a favor d’altres museus i administracions, per tal de donar suport als museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre i millorar-ne la gestió i les prestacions.

Les funcions del SAM definides pel Departament de Cultura són:

  • Proporcionar assessorament i suport tècnic als museus, per tal que puguin complir adequadament les obligacions que els imposa la Llei 17/1900, de 2 de novembre, de museus.
  • Custodiar, conservar, documentar i possibilitar l’estudi del patrimoni museístic i dels materials procedents d’intervencions arqueològiques que es dipositin en les seves instal·lacions d’acord amb la normativa vigent.
  • Conèixer i controlar els trasllats cautelars de fons dels museus i també les sortides d’objectes d’aquests museus, quan així se’ls demani.
  • Coordinar i realitzar la restauració de béns culturals mobles d’acord amb les directius, la planificació i els controls tècnics establerts per la Direcció General competent en matèria de patrimoni cultural.
  • Informar sobre l’estat de conservació i condicions de difusió dels béns mobles integrants del patrimoni museístic que es trobin dins del seu àmbit territorial.
  • Presentar anualment a la Direcció General competent en matèria de patrimoni cultural una memòria de les activitats dutes a terme i de les despeses realitzades, així com una proposta anual de les actuacions previstes per a l’any següent, valorades econòmicament.

Les actuacions del SAM es desenvolupen a partir dels programes de treball anual que deriven de la planificació pròpia acordada amb el Servei de Museus.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal##100