reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Signatura del contracte de préstec de materials arqueològics entre el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de Terol

Es tracta d’una col·lecció arqueològica procedent del Matarranya donada per Jesús Bru

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Signatura del contracte de préstec de materials arqueològics entre el Museu de les Terres de l’Ebre i  el Museu de Terol

El president de la Diputació de Terol, Manuel Rando, i el president del Consorci del Museu i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, han signat el contracte de préstec d’un conjunt arqueològic, procedent de dos jaciments arqueològics de Fondespatla i Ràfels. Les peces van ser excavades a la fi dels anys 70 i principis dels 80 per Josep María Ubiergo Monclús, gran apassionat de l’arqueologia i les antiguitats, i es trobaven dipositades des de 2011 al Museu de les Terres de l’Ebre. A l’acte han assistit també el president de la Comarca del Matarranya, l’alcalde de Ràfels i l’alcaldessa de Fondespalda.

Aquesta cessió compta amb les autoritzacions de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la direcció general de Cultura del Govern d’Aragó, i té com a precedent la cessió en comodat al Museu de Terol per part del Museu Arqueològic de Catalunya dels materials procedents de les excavacions del Institut d’Estudis Catalans (IEC) a principis de segle en el Matarranya.

Després de la defunció de Josep María Ubiergo, en 2007, el seu hereu universal Jesús Bru, va donar part del llegat arqueològic que es trobava en diferents propietats de Sentmenat, Peñarroya de Tastavins i Vilalba dels Arcs, on Ubiergo havia planejat crear una Fundació. A més dels objectes provinents dels dos jaciments del Matarranya, en la donació hi havia materials del nucli antic de Vilalba del Arcs i del castell de Miravet.

El Consorci del Museu dels Terres de l’Ebre va documentar llavors el fons i va informar en 2012 a les direccions generals de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Aragó.

En 2020 el Museu de Terol va formular davant el Consorci Museu dels Terres de l’Ebre la sol·licitud de préstec dels objectes extrets a la província de Terol, que corresponen a l’Edat del Bronze en el cas del jaciment-cova de Fondespatla i a l’època ibèrica en el cas del qual es troba en Ràfels. Durant els últims anys, els directors de tots dos centres han mantingut converses per a aconseguir l’acord que s’ha materialitzat avui, pel qual el museu situat a Amposta diposita en el museu de Terol aquest important conjunt perquè aquest últim li pugui donar un ús cultural que completi les seves col·leccions i la narració històrica.

La DPT, com a propietària del Museu de Terol, també ha mostrat la seva disposició a acostar el patrimoni al seu territori original, a la Comarca del Matarranya i concretament als municipis de Ràfels i Fondespatla. En aquest sentit, s’està treballant amb els respectius ajuntaments per a crear espais expositius que puguin albergar, en les condicions de seguretat, conservació i climatització adequades una part d’aquestes col·leccions.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Signatura del contracte de préstec de materials arqueològics entre el Museu de les Terres de l’Ebre i  el Museu de Terol

D’altra banda, en el mateix acte, el Museu de Terol han anunciat el seu suport a la recerca directa sobre els jaciments amb la redacció d’un projecte d’intervenció integral a llarg termini al Tossal de les Vinyes, com a pas previ al plantejament de campanyes de recerca i excavació amb garanties científiques i tècniques i en col·laboració amb la comarca del Matarranya i l’ajuntament de Ràfels.

Quan a les peces, procedeixen de la Cova de la Ribera del Tastavins 98 peces de l’edat del bronze en un excepcional estat de conservació. Entre les ceràmiques hi ha una gran gerra d’emmagatzematge decorada i sencera, així com diversos vasos de carena marcada fets a mà i amb acabats brunyits i un exemplar excepcional de formatgera. Entre el material lític hi ha grans làmines i puntes de fletxa i del material en os hi destaca un idolet, botons, punxons i diferents ossos perforats. També hi ha una petita punta en bronze.

Del jaciment del Tossal de les Vinyes (Ràfels) hi ha unes 311 peces de les quals ara es cediran per a exposició 299 d’elles, mentre la resta seguiran exposades a l’exposició permanent del museu.

En general les peces són ceràmiques però també hi ha peces en metall. La major part són objectes de cuina i rebost i serveis de vaixella de taula, amb formes com vasos de mitjanes i petites dimensions fets a mà per a cuinar i emmagatzemar, plats de diferents mides i formes, fets a torn i alguns amb decoracions pintades geomètriques, urnes, vasos imitacions de vasos metàl·lics, morters, tapadores de diferents mides, embuts, petits vasets i tasses fets a mà ... Hi ha alguns grans plats que semblen de tipus ritual per la forma i  les decoracions que presenten.

És molt interessant, singular i únic el gran nombre de fusaioles, un total de 120 de les quals la meitat presenten acurades i complexes decoracions, que evidencien una industria manual de filar, més enllà de l’autoconsum, per fer diferents tipus de fils i llanes. La presència i importància d’una industria tèxtil protohistòrica ve recolzat per un gran nombre de pondus, un total de 73, que indiquen l’existència de diferents telers i per la presència d’instrumental de ferro vinculat a explotacions ramaderes com unes tisores de xollar.

Malgrat que hi ha peces que poden ser adscrites a una 1a edat del ferro, incloent-hi alguna producció fenícia, sembla que el gruix de les peces es dataria en un ibèric ple, situant-se en un segle V aC a partir d’un cílix àtic de figures roges.  

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##750