reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior abril 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     S’inicien les taques de documentació de la col·lecció paleontològica de J. Antoni Valls

Consta de més de 2200 exemplars de minerals i fòssils.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : S’inicien les taques de documentació de la col·lecció paleontològica de J. Antoni Valls
L’any 1984, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va acceptar la donació d’una col·lecció de minerals i fòssils que Josep Antoni Valls i Simó, fill de la localitat i membre de l’Institut Català de Mineralogia, Gemologia i Paleontologia, va oferir al poble per ser exhibida. Aquesta mostra es va anar ampliant i l’any 2011 aquesta col·lecció es va ubicar al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, en un espai que porta per nom Col·lecció d’Història Natural Josep Antoni Valls.

Actualment la col·lecció paleontològica i mineralògica de Josep Antoni Valls, comprèn més de 2200 exemplars del quals 381 corresponen a minerals i roques i 1821 són fòssils, fet que converteix aquesta col·lecció en la més important de les Terres de l’Ebre en l’àmbit paleontològic. La procedència dels espècimens es diversa i inclou peces de 50 països dels cinc continents, tot i que el gruix del fons té l’origen a Catalunya i d’altres zones de la península Ibérica.

Gràcies a la tasca d’anys realitzada per Josep Antoni Valls, actualment disposem d’una important informació associada a les etiquetes dels espècimens que composen la col·lecció amb dades com: localitats, dates, nom científic, període geològic, etc.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : S’inicien les taques de documentació de la col·lecció paleontològica de J. Antoni Valls

Amb l’objectiu de millorar la conservació, gestió i difusió de la col·lecció, des de l’ajuntament de Santa Bàrbara i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre s’ha engegat una campanya de documentació que compta amb un ajut atorgat per la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aquestes tasques permetran que, un cop siguin documentats i individualitzats amb la numeració de registre del Museu de les Terres de l’Ebre, la gestió de tots els exemplars de la col·lecció del fons paleontològic i mineralògic que serà a càrrec del Consorci del Museu on participa l’Ajuntament de Santa Bàrbara, el qual conservarà la propietat del fons i que seguirà ubicat a Santa Bàrbara atenent a la voluntat de J. A. Valls.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : S’inicien les taques de documentació de la col·lecció paleontològica de J. Antoni Valls

Els treballs previstos i que s’inicien aquest mes d’agost, s’allargaran tres mesos i inclouran la informatització i revisió de la col·lecció i, entre altres, es realitzaran les tasques de siglat i fotografiat dels espècimens amb el seu corresponent número de registre, la introducció de la informació a la base de dades de documentació, i la seva reubicació en noves caixes.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : S’inicien les taques de documentació de la col·lecció paleontològica de J. Antoni Valls

Un cop realitzats els treballs abans esmentats es procedirà a la realització d’un segon àmbit de feines per experts en paleontologia. L’objectiu d’aquesta segona part és la revisió de la informació introduïda en la base de dades de documentació (especialment en la identificació taxonòmica dels exemplars singulars) i la selecció dels espècimens que seran exposats en les vitrines del Centre d’Interpretació.

Aquestes feines aniran a càrrec de Meritxell Roig en l’apartat de la informatització i documentació, i Marc Gómez i Àlex Ossó com a paleontòlegs en la segona part dels treballs.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##615