Arreu del món hi ha milers de persones que col·leccionen tota mena de coses, grans o petites, unes valuoses i altres ben humils. A Catalunya, hi ha també un gran nombre de col·leccionistes, i moltes associacions i trobades anuals entorn del col·leccionisme. La motivació emocional, és a dir, el valor sentimental que sovint envolta aquest món, ha donat origen a nombroses col·leccions particulars que, amb el pas del temps, han esdevingut importants. Al seu darrera, cada col·lecció amaga viatges, petites històries, despeses i moltes hores de dedicació que només es poden entendre per la passió que mou als seus promotors.
En moltes ocasions, aquestes col·leccions anònimes reuneixen elements del nostre patrimoni popular que, tot i tractar-se d’una part del patrimoni cultural català cada cop més àmpliament valorada, sense l’esforç i l’interès del col·leccionista haguessin desaparegut per sempre. És per això que les entitats que formen la Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI) de la que en forma part el Museu de les Terres de l’Ebre han encetat –amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals– un nou cicle d’exposicions destinat a divulgar el paper de particulars i col·leccionistes d’arreu de Catalunya en la salvaguarda del patrimoni cultural català.
La primera de les exposicions d’aquest nou cicle s’inaugura el proper divendres 24 de juliol a les 19:30h al Museu de les Terres de l’Ebre, sota el títol “Col·leccionar passions. Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba”. Aquesta mostra recull el treball de dècades –principalment de Jesús Bru i el seu company Josep Maria Ubiergo, però també del Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba–, en la preservació del patrimoni etnològic de la Terra Alta i el Matarranya.
Jesús Bru Domenech va nàixer a Vilalba dels Arcs. Després de passar per l’escola del poble i el col·legi dels Josepets de Tortosa, als catorze anys torna al seu poble natal per treballar al camp. Poc després, se’n va a Barcelona, on crea un taller de restauració. Al cap d’uns anys, es trasllada a Sentmenat, on continua treballant dels encàrrecs que rebia de botigues de mobles i d’antiquaris barcelonins. En aquest petit poble del Vallès Occidental, la seva relació personal amb Josep M. Ubiergo va ser decisiva: li va fomentar, definitivament, el gust per l’art i la seva tendència al col·leccionisme.
El gust i l’interès per qualsevol aspecte de la cultura i la seva relació permanent amb Vilalba, on no deixa mai de tornar, els porta a tots dos a col·laborar activament amb el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba, del qual n’esdevenen dinamitzadors, organitzant activitats o buscant finançament. Inventarien , amb la resta de membres del grup, pous i elements de pedra seca, recuperen camins i dissenyen rutes pel terme; entre moltes altres coses.
A Vilalba, Jesús Bru va intervenir en la restauració, entre d’altres, de les claus de volta de l’església de Sant Llorenç, la volta de Santa Maria de Gràcia o el Crist de l’ermita de Berrús. Al mateix temps, la seva casa a Vilalba, que conserva part de les restes de l’antic castell, es converteix en l’espai on el Grup d’Estudis ubica bona part de les seves col·leccions. El desig comú d’establir una fundació per preservar i mostrar les col·leccions a Vilalba es frustra amb la mort de Josep Maria l’any 2007. Des de 2011, el Museu de les Terres de l’Ebre ha incorporat en els seus fons part dels materials arqueològics i etnològics d’aquests col·leccionistes, gràcies a la donació d’en Jesús Bru.
De les seves col·leccions, cal esmentar, no només la seva diversitat tipològica, sinó també la geogràfica. Aficionats a viatjar arreu de l’estat, les seves rutes turístiques incloïen sempre els sovintejats llocs d’interès del col·leccionista: establiments d’antiquaris i brocanters i parades de quincallers, però també dipòsits de runa i abocadors als afores dels pobles (“sempre he estat mirant lo que llença la gent... llencen maravilles!”). Del conjunt, destaca la terrissa i la ceràmica decorada populars. Cànters, gerros, plats, plàteres... i rajoles pintades, datades entre finals del s. XVIII i principis del s. XIX.
El 2014, el Museu de les Terres de l’Ebre i Jesús Bru van signar un conveni, pel qual un centenar d’objectes de les seves col·leccions etnogràfiques van ingressar al fons del Museu: estris domèstics, eines del camp i d’oficis tradicionals, peces d’indumentària, roba de casa tradicional, joguets infantils i altres objectes procedents, principalment, de Vilalba dels Arcs i Pena-roja de Tastavins.
Pel que fa a la col·lecció del Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba, ara també dipositada al Museu de les Terres de l’Ebre, en destaquen els materials arqueològics de diferents èpoques, que procedeixen d’onze jaciments diferents, tots enclavats al municipi i localitzats a partir de prospeccions superficials i troballes fortuïtes.
Dies: del 24/7/2015 al 20/9/2015
Horari: Dimarts a dissabte de 11.00 a 14.00h y de 17.30 a 20.00h; Diumenges i festius de 11.30 a 14.00h
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre
Població: Amposta
Organitza: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Museu de les Terres de l’Ebre
Telèfon: 977 702 954