reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Exposició "Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions"

Agenda

tipus:
anterior abril 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    



Els museus de ciències, ciència ciutadana i voluntariat. VI Trobada de tècnics de col·leccions de ciències naturals de Catalunya

10/12/2018 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Els museus de ciències, ciència ciutadana i voluntariat. VI Trobada de tècnics de col·leccions de ciències naturals de Catalunya

El proper dia 10 de desembre es celebrarà al Museu de les Terres de l’Ebre la VI edició de la Trobada de tècnics de col·leccions de ciències naturals de Catalunya. Organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu de Ciències de Barcelona i la Institució Catalana d’Història Natural i compta amb la col·laboració del servei de Museu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En aquesta edició el tema de la Trobada és Museus de ciències. Ciència ciutadana i voluntariat.

Els museus de ciències naturals i la ciutadania venen col·laborant d’una manera molt estreta des dels inicis de la creació dels primers museus. Des de fa anys moltes col·leccions han estat formades en part o totalment per aficionats a la natura, col·leccions que després han passat a formar part important del fons dels museus de ciències i que en alguns casos, fins i tot han estat el motiu principal per a la creació del propi museu. En aquest sentit, la creació de les figures dels col·laboradors o amics del Museus han ajudat en molts casos de forma activa als conservadors en les tasques de determinació i documentació de col·leccions i en la recuperació o ampliació dels fons.

Un altre exemple d’aquesta relació el constitueix la vinculació entre els Museus de Ciències i col·lectius i entitats naturalistes amb les que col·laboren estretament. Una col·laboració que es troba tan consolidada fins al punt de que moltes d’aquestes entitats tenen la seva seu social en un Museu i utilitzen serveis que aquest els cedeix i facilita.

En els darrers anys la participació de la ciutadania en la recerca i estudi del medi natural s’ha incrementat notablement aprofitant l’arribada de les noves tecnologies que faciliten el fluxe d’informació des del ciutadà als experts i ajuden a augmentar el coneixement de diversos grups d’animals i plantes o de l’estat del medi natural. L’anomenada ciència ciutadana ha aportat mil·lions de noves dades que es recullen en plataformes digitals com Biodiversidad Virtual, Ornitho, Observado i moltes altres. Cada any s’organitzen projectes participatius, sortides o campanyes on els voluntaris accedeixen als espais naturals i mitjançant la fotografia o l’observació recullen noves dades que ajuden a millorar el seguiment mediambiental i naturalístic d’aquells espais. Els museus de ciències també hi són presents en el foment de la ciència ciutadana, ja sigui realitzant projectes nous o col·laborant amb aquelles plataformes i entitats. En molts casos els conservadors dels museus ajuden a l’anàlisi i difusió de les dades que es recullen en aquestos projectes de ciència ciutadana.

La participació ciutadana sempre ha estat present en els objectius i activitats dels museus de ciències i aquesta col·laboració lluny de reduir-se s’ha incrementat en els darrers anys. Una relació estreta i necessària que ajuda a conèixer millor el nostre patrimoni natural i que beneficia al conjunt de la societat.

Aquest any, donada la temàtica proposada, no només s’ha convidat a participar a les institucions que tenen i gestionen col·leccions de ciències naturals, si no que també s’ha fet extensible la invitació a entitats que lideren projectes de ciència ciutadana per tal de conèixer de primera ma la seva experiència i opinió.

L’objectiu d’aquesta VI Trobada és compartir experiències i debatre la situació de la ciència ciutadana i el voluntariat, parlar del seu futur i de les col·laboracions actuals o futures que es poden realitzar en aquest àmbit entre els museus i col·leccions i altres entitats, institucions o particulars.

PROGRAMA

MATÍ


10.00 h. Rebuda dels participants i recollida de documentació.

10.15 h. Presentació de la trobada a càrrec d’Àlex Farnós, director-gerent del Museu de les     Terres de l’Ebre, Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de     Barcelona, Jordina Belmonte, presidenta de la Institució Catalana d’Història Natural i     Adam Tomàs, president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i alcalde     d’Amposta.

Els museus de ciències. Ciència ciutadana i voluntariat

10.30 h. La futura xarxa de museus de ciències naturals. Elaboració de guies de documentació     especifiques per a col·leccions de ciències naturals. Gerard Ramon, Servei de Museus i     Protecció de Bens Mobles, Departament de Cultura; Eulàlia Garcia Franquesa i Jordi     Agulló,     Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

10.50 h. Programes de seguiment del Museu de Ciències Naturals de Granollers: papallones, petits     mamífers i ratpenats. Constantí Stefanescu, Ignasi Torre, Adrià López-Baucells, Carles     Flaquer i Antoni Arrizabalaga, Museu de Ciències Naturals de Granollers.

11.15 a 12 h. PAUSA-CAFÉ

Comunicacions

12.00 h. Després de l’eclosió de la ciència ciutadana, li queda encara terreny per a recórrer al si dels     museus de ciències naturals? Potser si. Francesc Uribe, Museu de Ciències Naturals de     Barcelona.

12.15 h. Història de les ciències naturals al Museu de Mataró, més de 40 anys de ciència     ciutadana     i voluntariat. Marta Comerma, Ajuntament de Mataró.

12.30 h. Les col·leccions de ciències naturals com a exemple de voluntariat i servei de     proximitat en els museus de ciències naturals: el cas del Museu de les Terres de l’Ebre. Pere     Luque i Àlex Farnós, Museu de les Terres de l’Ebre.


12.45 h. Els herbaris històrics de l’Institut Botànic de Barcelona: un llegat antic, un recurs actual.     Laura Gavioli, Eduard Farràs, Neus Nualart, Marta Pérez i Neus Ibàñez, Institut     Botànic de Barcelona.

13.00 h. Un ejemplo de colaboración ciudadana: “La Colección Zariquiey” de crustáceos     decápodos. Ricardo Santos, Francisco Javier Olivas, Antoni Lombarte i Pere Abelló,     Institut de Ciències del Mar-CSIC.

13.15 h. L’herbari BC i el projecte de “photo voucher”. Carles Gómez Bellver, Eduard Farràs,     Neus Ibáñez, Jordi López-Pujol, Diana Muñiz, Neus Nualart i Alfonso Susanna,     Institut Botànic de Barcelona.

13.30 h. Ciència ciutadana i espais naturals: el cas de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de     Barcelona. David Carrera, Diputació de Barcelona.

13.45 a 15.30 h. PAUSA-DINAR

TARDA

15.30 h. Visita al Museu de les Terres de l’Ebre.

Comunicacions

16.15 h. uBMS: Observatori ciutadà de papallones urbanes: una xarxa ciutadana per a la recerca i     gestió de la biodiversitat urbana. Yolanda Melero, CREAF.

16.30 h. Projectes de recerca participativa a la Garrotxa. Xavier Oliver, Delegació de la ICHN de     la Garrotxa.

16.45 h. Entomologia ciutadana: Bioblitz-Barcelona, 8 anys d’experiència. Glòria Masó i Dacha     Atienza, Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

17.00 h. Observadors del Mar i col·leccions de ciències naturals: el paper de la ciutadania en el     coneixement de la biodiversitat i els seus canvis. Pere Abelló, Institut de Ciències del     Mar-CSIC; Jose Antonio Cuesta, Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía-CSIC;     David Díaz, Centre Oceanogràfic de Balears; Paula C. Rodríguez, Centre d’Estudis     Avançats de Blanes-CSIC; Maria Vicioso, Institut de Ciències del Mar-CSIC.

17.15 h. Associació Hàbitats i el Projecte Rius. Tomàs Padrosa, Associació Hàbitats.

17.30 h. Conclusions i cloenda.



Amb el suport del Servei de Museus, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya



Dia: 10/12/2018

Horari: De 10 a 18 h.

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Institució Catalana d’Història Natural

Telèfon: 977 702 954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies