del 21/12/2012 al 24/2/2013 · Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor · Alcanar
A partir del proper dia 21 de desembre de 2012 i fins el dia 24 de febrer de 2013, podrem gaudir al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor de l’exposició “Cavalls i poder en el món ibèric”. Aquesta exposició mostra el significat que va tenir per a la societat ibèrica el cavall. Aquest animal simbolitzava el poder, un estatus social elevat, i era un dels elements emprats per a la guerra.L’exposició ha estat produïda pel Grup de Recerca Prehistòrica de la Universitat de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la col·laboració, entre altres, dels Amics del Vilars i l’Ajuntament d’Arbeca. Les peces arqueològiques presents en aquesta edició provenen del fons arqueològic del Museu de les Terres de l’Ebre.
Els èquids van jugar un paper molt important en l’antiga societat ibèrica, entre els segles sisè i primer abans de l’era. Foren un bé molt preuat, tant en la vida diària i en l’economia domèstica, com en la guerra. Però, a més, també gaudien d’uns considerables atributs simbòlics, tant en l’imaginari religiós com en els valors d’una societat fortament jerarquitzada. El cavall, omnipresent, apareix com a símbol de poder i d’estatus social. Com a emblema que significa a les estirps aristocràtiques.
L’exposició, en 10 plafons, resumeix els coneixements que tenim d’aquest animal al llarg de la història, fa un repàs de les fonts artístiques, documentals i d’altres manifestacions on apareixen èquids a l’antiguitat i ens parla de la seva importància social, econòmica i cultural en la societat ibèrica. Finalment també mostra les espectaculars troballes d’enterraments de cavalls i d’un camp de pedres dretes que feien de barrera a l’atac de la cavalleria a les muralles dels Villars d’Arbeca, els habitants de la qual criaven cavalls i practicaven un misteriós culte per assegurar la reproducció i la protecció dels seus ramats.
L’exposició, a més, presenta una sèrie de peces vinculades a aquest animal i al seu ús com a part de l’equipament guerrer procedents dels jaciments de les Terres de l’Ebre. Les restes arqueològiques conegudes a les Terres de l’Ebre no són nombroses però si significatives així les restes més antigues les trobem en un mos de cavall localitzat al poblat de la Ferradura (Ulldecona), i diferents ornaments dels arreus de cavall procedents de les necròpolis de l’Ebre i de la Carrova (Amposta), però també coneixem el seu ús i el d’altres èquids com a força de treball per les restes trobades al Castell d’Amposta i el seu ús ritual en el poblat de la Moleta del Remei (Alcanar) on van trobar a l’entrada del poblat, en un forat natural, les potes d’un cavall amb restes de bronze cobertes per una llosa al costat del que podria esser la polleguera de la porta. També hi ha evidències de la seva vinculació al culte al més enllà en la representació d’una escena de cacera a cavall en una de les pàteres del Castellet de Banyoles de Tivissa.
Dies: del 21/12/2012 al 24/2/2013
Horari: Dijous a diumenge de 17.00 a 20.00h
Lloc: Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor
Població: Alcanar
Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Alcanar
Telèfon: 977 702 954
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies