reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior novembre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Curs "La migració dels ocells en profunditat"

del 3/10/2020 al 18/10/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre i espais naturals de la comarca del Montsià · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs "La migració dels ocells en profunditat"

Com s’orienten els ocells? Com els estudiem? Quins canvis fisiològics pateixen per migrar? Per què arriben divagants? Per què alguns anys tenim irrupcions de durbecs i lluers? Com actua la selecció natural?

La migració dels ocells és, possiblement, l’aspecte més difícil d’entendre de la seva biologia des de la perspectiva humana. Nosaltres som incapaços d’orientar-nos si no és amb mapes, brúixoles, GPSs i altres aparells cada vegada més sofisticats. En canvi, un mosquiter de passa, amb un cervell de la mida d’un pèsol, és capaç de viatjar milers de kms des d’Escandinàvia al sud del Sàhara amb plena determinació.

Aquest curs actualitzarà els teus coneixements sobre tots els aspectes del fenomen de la migració dels ocells. Tractarem en profunditat en com els ocells realitzen aquest prodigi però també expliquem coses més pràctiques com, per exemple, per què tenim arribades massives de durbecs, papamosques de collar o cada vegada més mosquiters de doble ratlla. Responen aquests casos al mateix fenomen? En el curs s’explica com els ocells sincronitzen els seus ritmes interns amb els de l’ambient, com s’origina evolutivament el comportament migratori o quina és la magnitud de la tragèdia de les massacres al Mediterrani, entre moltes altres coses.  Descobriràs interioritats d’un món que ja coneixes de les teves sortides de camp però del que encara tens moltes preguntes i et falten moltes respostes.

Tot això ho aprendràs amb classes, però també amb tests, pràctiques i altres activitats dinàmiques que faran que consolidis tot allò que hauràs après. Després del curs, miraràs els estols d’orenetes amb uns altres ulls.

El curs consta de 8 hores de teoria en aula i quatre sortides de camp d’un matí cada una, repartits en dos caps de setmana

DATES I HORARIS
Curs en format de dos caps de setmana, amb sortida de camp dissabte matí, classe teòrica a la tarda i sortida diumenge matí.
Dates: 3, 4, 17 i 18 D’OCTUBRE
Horaris
Dissabte 3: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 4: sortida de 8h-14h
Dissabte 17: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 18: sortida de 8h-14h
Lloc de les classes: Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta.
Sortides: Se’n faran a diferents punts del Delta i a l’interior del Montsià per observar diferents aspectes de la migració dels ocells. Definirem els llocs concrets quan s’acostin les dates.
Preu: 74,99 €
Incripcions: www.aulainatura.cat Tel. 677 576 124    email:  info@aulainatura.cat   

NOTA COVID-19: Es requerirà portar mascareta i respectar les distàncies de seguretat. La classe teòrica es farà a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre, amb espai suficient per mantenir distància de seguretat de 2 m.

EL PROFESSOR: ABEL JULIEN
Abel Julien té una llarga experiència ensenyant ornitologia a aficionats als ocells, estudiants universitaris i gent del públic en general. Condueix sortides i ensenya identificació d’ocells al camp però molta de la seva activitat té lloc a l’aula, on imparteix formació sobre tots els aspectes de la biologia de les aus. És conegut pel seu blog, en el qual fa divulgació de qualsevol temàtica relacionada amb el món dels ocells.
Un dels seus temes preferits és la migració, per la qual sent una autèntica fascinació. Sovint l’anomena “fenomen paranormal”, malgrat que, com correspon a tota persona de mentalitat científica, sempre intenta cercar-ne respostes lògiques.

TEMARI

Moviments a gran escala
Migració – Irrupció – Dispersió – Divagació
Per què arriben ocells rars?
Rutes migratòries
El sistema migratori Paleàrtic-Africà
Pautes de migració a Catalunya
Estratègies diferents: planadors i voladors
Instint i fisiologia en acció
Canvis fisiològics
Mecanismes innats de control
L’orientació: instint, aprenentatge o fenomen paranormal?
Tècniques d’estudi de la migració
Anellament, geolocalitzadors i dispositius de tota mena
Estudis de cas
Evolució i selecció natural
Origen del comportament migratori
Canvis recents de les rutes migratòries
Llegats del passat
Conservació
Mortalitat natural
Massacres al Mediterrani
Dies: del 3/10/2020 al 18/10/2020

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre i espais naturals de la comarca del Montsià

Població: Amposta

Organitza: Associació

Telèfon: 677 576 124

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal