reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Agenda

tipus:
anterior abril 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    



Papallona tigre (Danaus chryssipus)

Papallones viatgeres

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Papallona tigre (Danaus chryssipus)

TEMA: Papallones viatgeres
OBJECTE: Papallona tigre (Danaus chryssipus)

FITXA TÈCNICA DE L’OBJECTE

Nom de l’objecte: Papallona tigre (Danaus chryssipus)
Número de l’objecte:  28212
Dimensions (cm): 4 alçada x 6 amplada x 6 profunditat; (caixa 7 x 40 x 32)
Categoria: zoologia
Lloc: Delta de l’Ebre
Lloc precís: Amposta

 

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Papallona tigre (Danaus chryssipus)

INFORMACIÓ DE L’OBJECTE

Aquesta bonica papallona és una espècie subtropical, es a que prefereix per viure zones amb climes càlids i propers als tròpics, que manté poblacions locals en zones costaneres del sud de la península Ibèrica i també al nord d’Àfrica. Al nostre país és una espècie migradora que arriba amb més o menys nombre cada any a les costes mediterrànies des de l’any 1980. El Delta de l’Ebre constitueix en la majoria d’anys el primer lloc on arriben exemplars d’aquesta espècie a Catalunya.

La papallona tigre és un lepidòpter de talla mitjana de coloració vistosa ataronjada, negra i blanca, aquesta coloració rep el nom d’aposemàtica i serveix per advertir als seus depredadors del seu mal gust i de la seva toxicitat. Les papallones adultes presenten un comportament clarament diürn i termòfil. Tenen un vol lent i majestuós ja que d’aquesta manera faciliten la seva identificació als possibles depredadors i eviten atacs produïts per equivocació al confondre-les per altres espècies de papallones que si són comestibles.

Té preferència per hàbitats costaners, com aiguamolls i llacunes litorals, on creix en abundància la corretjola borda (Cynanchum acutum) que és la planta nutrícia de les seves erugues al nostre territori. Les femelles dipositen els ous a l’anvers de les fules de la corretjola, quant aquestes han crescut lo suficient forma la crisàlide a sota de les fulles o i realitza la metamorfosi fins que emergeix l’adult.

Els primers exemplars es poden veure a algunes zones del Parc Natural del Delta de l’Ebre (especialment a l’Illa de Buda) cap als mesos de juny i juliol, tot i que alguns anys poden arribar abans. Si l’arribada d’exemplars es prou nombrosa s’estableixen a la zona, i es reprodueixen donant lloc en els propers mesos a dos generacions nascudes al Delta. La segona generació, que vola cap als mesos de setembre o octubre, pot arribar a ser molt nombrosa, fins al punt de que individus nascuts al Delta colonitzen la costa del país arribant fins als Aiguamolls de l’Empordà, i poden pujar per la vall de l’Ebre fins arribar a les planes de Lleida.

La papallona tigre és una espècie migradora que cada any recolonitza els espais naturals on viu al nostre país, no la podem considerar una espècie sedentària de la nostra fauna ja que amb la baixada de les temperatures a partir del mes de desembre les generacions locals s’extingeixen completament ja que tant els adults, com les erugues i els ous no suporten les gelades de l’hivern.

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Papallona tigre (Danaus chryssipus)

PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ

ACTIVITATS PROPOSADES

  • Visitar l’itinerari dels Ullals de Baltasar al mes de setembre i estar ben atents per si podem observar la papallona tigre o altres papallones.
  • Buscar per internet imatges de la papallona tigre (Danaus chryssipus) i observar les seves característiques: coloració, com es reprodueixen, com és l’eruga o la pupa, etc.
  • Visitar l’exposició itinerant  “Les papallones de la serra de Montsià” que ha produït el Museu de les Terres de l’Ebre.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##229