Cabassos per comprar i vendre
TEMA: Canastró menut
OBJECTE: Cabassos per comprar i vendre
FITXA TÈCNICA DE L’OBJECTE
Nom de l’objecte: Canastró menut
Número de registre dels objectes: 6.526
Dimensions: 24 cm altura x
50 cm amplada
x 32 cm
profunditat
Materials: pauma, fusta i plom
Tècniques: llata (llatadora,
cabassera); torn (fuster)
Datació: desconeguda (entre els anys
1940 i 1950)
Lloc de procedència: Mas de Barberans (el
Montsià)
INFORMACIÓ DE L’OBJECTE
Un canastró és un estri molt antic, usat per
pesar diferents productes, generalment procedents del camp i l’agricultura. Es
tracta d’una barra horitzontal, dels extrems de la qual pengen dos cabassos de
tres anses, mitjançant cordells o cordes d’esparts, més o menys llargues
depenent també de la seva mida de cada cabàs.
Els elaboraven els cabassers i
cabasseres. Es tracta d’una artesania totalment manual, realitzada antigament
per famílies de pagesos que treballaven la palma a domicili, és a dir, a nivell
domèstic, que tenia (i en alguns aspectes encara té) una gran tradició local a
diferents poblacions de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre: Alfara de
Carles, el Mas de Barberans, els Reguers (Tortosa), el Pinell de Brai,
Rasquera, etc.
Per fer un objecte de pauma, el
primer que cal és anar al camp a collir la pauma, és a dir, els ullols del
margalló, que és la única palmera autòctona d’Europa. A les Terres de l’Ebre la
podem trobar des del nivell del mar fins a una altitud màxima de 800 metres.
Un cop tallats i traslladats a
casa, calia deixar-los assecar al sol, després –un cop ben secs- vells i
infants es dedicaven a embrinar la palma, és a dir, a separar els folíols, que
més tard les dones (i també alguns homes) s’ocupaven de trenar, formant
llargues tires de llata.
Després venia la feina d’escoellar (tallar el tronxo amb un tallant), i
més tard les de triar els brins, banyar
i tintar els brins, fer el cordell i fer la llata (trenar els diferents
brins per fer la trena o llata). Més tard, cal esmetxar (tallar les puntetes
dels brins que surten de la trena), blanquejar la llata, cosir-la donant-li la
forma desitjada, envarar la peça resultant i ansar, en els cas dels objectes
amb nansa, com ara els cabassos.
En una segona fase els homes i dones
col·laboraven, i uns i altres cosien les llargues tires de llata, que mesuraven
a braçades, tantes segons les dimensions de cada objecte. Les anaven cosint en
espiral, de manera que donaven la forma còncava d’un cabàs o un canastró, per
exemple; la forma plana d’un ventador del foc o una estora; la forma plana,
però oberta, d’una sària, per exemple.
Finalment, posaven anses als
cabassos i donaven a diferents objectes un acabat final en color, que els
caracteritzava. Aquest colors s’aconseguien tintant la pauma, i tenia la funció
de donar un acabat més atractiu als objectes.
Antigament, les dones que es
dedicaven a fer cabassos s’anomenaven cabasseres, però en els darrers temps
s’ha recuperat la denominació més tradicional de llatadores,que deriva del fet
que són les artesanes que trenen les paumes fent llata, amb la qual es fa molt
més que cabassos.
Eren precises unes poques eines, i molt de treball
manual. Les eines bàsiques utilitzades en el treball de la pauma són: un
tallant per a separar el tronxo de la pauma (per escoellar) i una agulla gran,
per a cosir sàries i cabassos, i una de més menuda per a cosir les peces més
fines. Aquestes eines les feien els ferrers locals.
Quant a les peces que s’elaboraven amb pauma,
antigament molt nombroses eren sobretot objectes d’ús freqüent i quotidià, que
permetien a molts pagesos guanyar-se millor la vida i fer objectes per a ús
propi. Més tard, van ser substituïdes per altra mena de recipients i materials,
sobretot fets de plàstic.
Amb pauma s’elaboraven catifes, graneres, graneretes,
ventalls per atiar el foc, sàries de tres mides, cabassos de set mides, estores,
etc. Tot i que s’elaboraven molts cabassos per vendre, la majoria es feien per
intercanviar-los per productes alimentaris de llarga durada, és a dir, es
barataven.
Els
canastrons de pauma i les romanes de ferro s’han utilitzat al camp, als masos,
a les cases i als mercats, durant segles. A les parades de queviures dels
pagesos i a les parades d’objectes dels artesans ambulants, pròpies dels
mercats periòdics a l’aire lliure, i també a l’interior d’edificis aixecats per
aixoplugar les parades fixes, els “mercats”.
El
canastró és un tipus de balança que en lloc de plats té penjant de cadascun
dels extrems del seu braç de fusta un cabàs, lligat amb cordells que surten de
les seves tres anses. En un cabàs es penjava la mercaderia que es volia pesar i
a l’altre es posaven els pesos corresponents, és a dir, el pes necessari perquè
el braç del canastró quedés equilibrat: totalment recte.
Per
contra, la romana és una mena de balança pesada, perquè està feta totalment de
ferro; té els braços desiguals, i la mercaderia que cal pesar és col·locat a
l’extrem del braç menor i s’equilibra amb un pes anomenat piló, que es fa
córrer al llarg del braç major; d’un sol pes.
PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ
ACTIVITATS PROPOSADES
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies
##240