reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Tortuga mediterrània

Les espècies en perill

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Tortuga mediterrània

TEMA: Les espècies en perill
OBJECTE: Tortuga mediterrània

FITXA TÈCNICA DE L’OBJECTE

Nom de l’objecte: Tortuga mediterrània
Número de registre dels objectes: 28213
Dimensions: 10 alçada x 24 amplada x 20 profunditat
Categoria: zoologia
Lloc: Espanya
Lloc precís: Desconegut

 

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Tortuga mediterrània

  INFORMACIÓ DE L’OBJECTE

Els quelonis són un ordre de rèptils que inclou totes les espècies de tortugues aquàtiques (marines o d’aigua dolça) i les terrestres. Els quelonis són uns éssers vius molt antics, el primer representant del grup que es coneix va viure fa 220 milions d’anys dins del període Triàsic, i tot i presentar algunes diferències ja s’assemblaven morfològicament molt a les tortugues actuals. Això vol dir que les tortugues van veure aparèixer els dinosaures i també van sobreviure a la seva extinció, constitueixen per això un dels ordres animals més antics i es poden considerar com autèntics fòssils vivents.

La tortuga mediterrània, és l’únic queloni terrestre que viu a les Terres de l’Ebre. Tot i que històricament era comuna a les serres i planes litorals del territori, actualment només la podem trobar a la Punta de la Banya, al Parc Natural del Delta de l’Ebre. És un animal petit, d’uns 20 cm. de longitud en la seva closca, que és dorsalment molt bombada, de color groc, taronja i negre, tot i que també pot presentar coloracions verdoses. Té el coll i les potes de color gris groguenc.

De costums diürns prefereix reduir la seva activitat en les hores més caloroses del dia, sent més activa als matins i a les tardes. Habitualment de pas lent, pot córrer si ho necessita. S’alimenta fonamentalment de plantes, però també ho pot fer de petits invertebrats. És un animal que, especialment a l’estiu, necessita veure abundantment.

Com la resta de rèptils hiverna de desembre a febrer, sent activa la resta de l’any. S’aparellen entre els mesos d’abril a juny i poden arribar a fer postes dins del mes de juliol. Fan dues postes espaiades en el temps en un niu que recobreixen de terra, les cries en néixer, al cap de dos o tres mesos mesuren uns 4 cm. Són animals amb una longevitat molt gran, i poden arribar a viure fins a 90 anys, tot i que la seva vida mitjana en llibertat és d’uns 20 anys.

En general, viu a territoris amb clima submediterrani o mediterrani, en altituds fins als 400 metres. La seva distribució potencial inclou multitud d’hàbitats com conreus, comunitats arbustives i bosquines amb poca cobertura arbòria, tot i que a les nostres comarques el seu hàbitat més habitual el constituirien les garrigues.

Era una espècie antigament comuna a tota la zona litoral i prelitoral del país, però actualment només existeix una única població autòctona salvatge a l’Alt Empordà i quatre poblacions estables fruit de repoblacions al Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural de la Serra de Montsant i a la serra de Llaberia. Les causes de la seva regressió i desaparició en la major part de Catalunya les hem de buscar en l’activitat humana, el seu consum com aliment en l’antiguitat, la seva captura per a utilitzar-la com animal domèstic i, més recentment les alteracions del seu hàbitat i els incendis que han portat a l’espècie prop de la seva extinció. Per aquest motiu la tortuga mediterrània és una espècie protegida per la legislació europea, estatal i autonòmica i actualment està totalment prohibida la seva captura, comercialització o tinença.


PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ


ACTIVITATS PROPOSADES

  • Visitar l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
  • Visitar el Centre d’Interpretació de la Tortuga Mediterrània de Marçà (Priorat)
  • Anar a una botiga d’animals i observar les tortugues que tenen en exposició.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies



##250