Els mamífers herbívors
TEMA: Els mamífers herbívors
OBJECTE: Llebre
FITXA TÈCNICA DE L’OBJECTE
Nom de l’objecte: Llebre
Número de registre dels objectes: 6.546
Dimensions: 35 alçada x 20 amplada x 35 profunditat
Categoria: zoologia
Lloc: Masdenverge
Lloc precís: Mas de Sant Pau
INFORMACIÓ DE L’OBJECTE
La llebre està present a tota la Península Ibèrica, preferentment en zones de pastures, sembrats (especialment de cereal ) i zones de matoll i boscos poc densos. Existeixen algunes poblacions de muntanya, podent-se trobar fins als 1.800 metres d’altitud. A les Terres de l’Ebre, es pot veure freqüentment corrent pels camps d’oliveres i garrofers, així com en les zones de barrancs, com és el cas del barranc de la Galera, on la seva densitat de població és força elevada. Amb l’expansió dels cítrics a la plana de la Galera i Santa Bàrbara ha augmentat la seva presència, ja que aprofita la major abundància d’aigua i de vegetació herbàcia associada als tarongers.
És un mamífer de color marró, amb ventre de color clar, llargues orelles acabades en puntes de color negre, d’uns 50 centímetres de longitud i uns tres quilos de pes. Té una bona capacitat mimètica. Són molt ràpides en carrera (fins a 70 km/h. ), poden realitzar salts de tres metres amb facilitat, així com salts molt bruscs que fan difícil la seva captura pels gossos de caça. Els seus depredadors són principalment l’home, el llop, la guineu, el gat salvatge, el mussol, i les àguiles reial i imperial. A diferència del conill, la llebre no està afectada per la mixomatosi, però sí per la tularèmia.
En bona part dels indrets que habita, és una espècie en recessió degut a la seva caça per part dels humans, en tractar-se d’una espècie cinegètica. Es caça habitualment amb gossos, especialment llebrers, o amb escopeta. L’agricultura intensiva és una amenaça per a la llebre, pot causar morts per l’ús de pesticides (directament) i herbicides (indirectament, a causa de la manca d’aliment) o accidents amb maquinària agrícola, també moren atropellades per cotxes i altres vehicles.
Les llebres s’alimenten de vegetals, especialment cereals si els tenen a l’abast. Els seus excrements, que moltes vegades ens ajuden a identificar la seva presència, són d’aproximadament un centímetre de grandària i es diferencien dels conills per ser arrodonits i no tenir un extrem que sobresurti.
Les seves petjades solen tenir poca definició sobre el terreny, a causa de l’abundant pèl que tenen als seus peus. Si no es tracta de terreny fluix, poden aparèixer únicament les marques de les ungles.
Construeixen llits en forma de petites
excavacions del terreny, de forma arrodonida, que fan amb les seves potes anteriors.
Generalment passen el dia en aquests llits i despleguen la seva activitat
principal durant la nit.
Durant l’època d’aparellament (de març a octubre) els mascles competeixen per les femelles mitjançant "combats de boxa", en què s’empenyen amb les potes davanteres mentre se sostenen sobre les posteriors. Les ventrades poden ser d’unes tres per any, d’entre una i cinc cries cadascuna. Les llebres neixen amb pèl i ulls oberts, i queden al llit, a cel obert i separades les unes de les altres.
PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ
ACTIVITATS PROPOSADES
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies
##254