reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïtaObrim el Museu. Exposició prorrogada

Agenda

tipus:
anterior agost 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Finalitza la campanya anual de documentació arqueològica

154 fitxes de diferents materials i cronologies de jaciments de 4 municipis dels Ports

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Finalitza la campanya anual de documentació arqueològica
Els materials dels Ports responen a un lot (QEA 690 a 708) de materials lítics, ceràmics, i metàl·lics procedents de 19 jaciments de 4 municipis dels Ports (Alfara de Carles, Mas de Barberans, La Sénia i Roquetes) i també un de la Foia (Ulldecona). Objecte de donació de X.Sicart el mes de març de 2018. En total 216 fragment que responen a 173 fitxes (154 fitxes d’objectes i 19 fitxes d’Intervenció arqueològica). La documentació d’aquests materials ens ha permès d’una banda processar la informació de les peces, que són part d’una recerca en curs sobre el poblament dels Ports, i de l’altra fer una tria de les peces (entre elles indústria lítica i peces numismàtiques) que poden passar a l’exposició permanent per il·lustrar aquest poblament. 

La documentació de materials arqueològics, que ara ha finalitzat, ha estat subvencionada pel Departament de Cultura i ha estat realitzada per Àngel Pascual, Grau d’Història per la URV, sota la coordinació de la conservadora d’Arqueologia del Museu, Mar Villalbí. La documentació s’ha realitzat entre el mes de maig i el mes de juliol de 2018. 

La majoria dels jaciments localitzats tenen una datació amplia que va des del nostres dies fins la prehistòria. Així a Alfara de Carles s’han identificat 6 jaciments (La Vall Cervera, Font Nova-Los Algessos, Lo Portell,  Pla de la Foia, La Paridora i El Mascar); al Mas de Barberans 6 més (Barranc del Regatxol-Balma, Vilar de Santa Maria, El Carrascal, Los Castellets, Barranc Cova del Garrofer i Corral de les Sorts);a la Sénia  3 (Serrasoles-Cova Beneta, Mallada del Pinell i Casetes Velles); a Roquetes 3 (Mola del Moro, Cova del Barranc de la Garrofera i La Roca d’Omedes), i d’Ulldecona, ja fora dels Ports, 1 (Cova del Pare Pascual). 

Els materials principalment són fragments ceràmics de diferents tipus que s’utilitzen com a “fossil director” per donar cronologia al possible jaciment. Així mateix d’aquest lot cal destacar un gran nombre de restes d’industria lítica que assenyalen ocupacions ocasionals de grups neolítics, segurament indrets on es preparava la cacera i es feia el processat de la peça (esquarterament, tractament pells, etc). També hi ha 4 puntes de fletxa de bronze de cronologia de bronze final-primer ferro (X-VII aC) procedents de La Roca d’Omedes (Roquetes), El Carrascal i el Barranc de la Cova del Garrofer (Mas de Barberans), testimonis de la continuada activitat cinegètica al massís. I finalment una trentena de monedes romanes baix imperials i medievals principalment que ens donen indicis sobre les vies de comunicació més transitades en aquestes èpoques als Ports.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal##563