reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juliol 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies”

del 9/8/2018 al 30/9/2018 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies”

L’exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies” mostra al visitant fotografies i vídeocreacions realitzats des d’un punt de vista propi i personal en les que cinc autors i equips diferents han volgut mostrar la sociabilitat, la identitat, la cohesió, però també el caos, la violència, la lluita pel prestigi, els límits simbòlics i tota la gramàtica oculta que hi ha darrere de la celebració d’una festa popular.

Tradició i modernitat dialoguen en les festes contraposant el vell i el nou, els protocols més arrelats i el no estar-se de res.

Les cinc mirades dels cinc creadors contemporanis evoquen aquest diàleg entre realitats simbòliques i escenaris col·lectius que conviuen en les festes populars de les Terres de l’Ebre.

La Festa a les Terres de l’Ebre.
Una mirada creativa i contemporània
de ROSER ARQUES


Influenciada pels textos del llibre “La festa de Catalunya avui” de  l’antropòleg Manuel Delgado i amb l’objectiu de mostrar com és en l’acte festiu on descobrim el costat més desvergonyit de les persones, Roser Arques (Deltebre, 1985) va realitzar l’any 2010 un reportatge fotogràfic amb imatges de diferents festes de les Terres de l’Ebre, pel qual va obtenir el Premi Taronja de Tarragona que atorga l’Escola d’Art de Tarragona.

Fotografies de Gandesa, Deltebre, Godall i Jesús, en les que s’identifiquen els rols socials que s’estableixen durant la celebració d’una festa popular, la manera que té cadascú d’expressar les seves arrels i tradicions, la seva manera de fer i el seu caràcter.

Una mostra que recull imatges realitzades des d’un punt personal –de vegades proper, en d’altres de més llunyà–,  en la que l’autora ha volgut mostrar el caos, la violència, la identitat i la representació simbòlica que hi ha darrere de la celebració d’una festa popular.

Correbars Amposta 2016.
Festa i disbauxa
de ROSER ARQUES


Surt al Castell naix del 15M ampostí, quan un grup de gent jove decidix que entre les moltes coses que cal canviar, una d’elles siguen les Festes Majors d’Amposta; recuperar les festes comunitàries, populars i alternatives on predomine la germanor i la festa, on la música en directe sigue la protagonista. Tot fet des de l’altruisme, el voluntariat i sense ànim de lucre.

En l’edició del 2013, es pensa en fer algun acte durant la tarda mentre els grups que actuen a la nit fan les proves de so i a la vegada, fer partícips als bars de la zona. Així naix el Correbars, un acte secundari que acaba convertint-se en principal. A l’edició següent s’afegix la disfressa com a complement perfecte d’una tarde de xaranga i diversió.

Amb el temps el Carnabars (Carnaval + Correbar) s’ha convertit en referent, en un carnaval d’estiu xalador on participen famílies, joves i no tan joves, i que rememoren aquelles festes de poble on la festa, el ball i la desinhibició acaben sent els protagonistes.

L’any 2016 la fotògrafa Roser Arques, en el marc d’un projecte del Museu de les Terres de l’Ebre, va seleccionar el Correbars per documentar la Festa Major d’Amposta. Les seves imatges esdevenen el viu testimoni de com en la festa les formes de la tradició es poden subvertir sense perdre l’essència d’allò que li és essencial: xalar col·lectivament.


Vídeocreacions Festa major d’Amposta. 2006-2009.
DAVID FERNÁNDEZ I GERARD GIL.
ALBA SOTORRA, LYNN POH I ALAM RAGA.
NUVUOLO
SANTI VALLDEPÉREZ


Els audiovisuals Festa major són el resultat de 4 encàrrecs a 4 creadors audiovisuals, els quals en anys successius (2006-2009) van haver de realitzar el procés de filmació, producció i muntatge a temps real en el marc dels dies que durava la Festa major per tal de ser projectats en públic com a acte final de la pròpia festa.

  • “Festa major I”. Aquest documental de David Fernàndez i Gerard Gil, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2006, va rebre el premi Diputació de Tarragona a la creativitat
  • “Festa Major II”. Un documental d’Alba Sotorra, Lynn Poh i Alam Raja, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2007, que retrata en to experimental la relació de la tradició i la modernitat dins de les Festes Majors Ampostines
  • “Festa Major” III. Un documental de Nuvuolo, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2008. Recupera a través de l’animació, la imatgeria i l’artesania de la festa tan pròpia de la modernitat i la cultura popular.
  • “Festa Major” IV. Un documental de Santi Valldepérez i la productora FilmsNómades, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2009. Retrata el dia a dia de les activitats prèvies i els actes més populars de les Festes Majors Ampostines, amb una mirada que evoca en alguns moments una cultura visual inspirada en el neorrealisme italià


Dies: del 9/8/2018 al 30/9/2018

Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta i Departament de Cultura

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies