reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Simposio Ibérico odonatologia 2025Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juliol 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Conferència "L’origen del riu Ebre" amb motiu del Dia mundial de les Zones Humides

1/2/2019 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència "L’origen del riu Ebre" amb motiu del Dia mundial de les Zones Humides

Des de fa anys investigadors i estudiosos de la geologia i els processos hidrogeològics es pregunten com i perquè el riu Ebre es va obrir camí cap a la Mediterrània havent de superar la barrera de travessar el sistema de la serralada mediterrània catalana.

La depressió de l’Ebre va ser una conca endorreica que recollia les aigües dels rius del Pirineu i Sistema Ibèric. Una de les teories més acceptada per explicar com es va formar la sortida al mar del riu Ebre defensa que, com a efecte d’un procés d’erosió remuntant associat a les glaciacions, aquesta conca finalment es va comunicar amb el Mediterrani. Una altra possible explicació seria que el tram final del riu es va originar com un fenomen d’encaixament del sobreeixidor del llac endorreic original.

Fins ara es pensava que el riu Ebre va començar a drenar cap al mar Mediterrani fa uns 5 milions d’anys. Però recentment una recerca portada a terme pels doctors en Ciències Geològiques Álvaro Arasa i Lluís Cabrera situen al tram final del riu diferents paleovalls erosives que s’han emplenat o no amb materials diversos i que aporten informació rellevant sobre el seu origen,  que situen molt més aviat en el temps fa aproximadament 10 milions d’anys.

Precisament Álvaro Arasa dins dels actes de celebració del Dia Mundial de les Zones Humides al Delta de l’Ebre impartirà la conferencia “L’origen del riu Ebre”, on explicarà com es va formar el tram final del riu Ebre, quins són els seus orígens i alguns dels resultats de les seves investigacions.

Álvaro Arasa és Doctor en Ciències Geològiques i està especialitzat en sedimentologia, geotècnia i hidrogeologia. Autor de la tesi doctoral sobre l’Estratigrafia i sedimentologia dels materials Plio-Quaternaris del Baix Ebre i sectors adjacents. Ha publicat nombrosos treballs sobre la geologia dels Ports i altres indrets de les Terres de l’Ebre.


Dia: 1/2/2019

Horari: Divendres dia 1 de febrer a les 19.30 h.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Parc Natural del Delta de l’Ebre i Museu de les Terres de l’Ebre

Telèfon: 977 702 954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies