reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juliol 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



El paisatge sonor del Montsià

del 4/5/2020 al 4/6/2020 · Terres de l’Ebre · Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : El paisatge sonor del Montsià

El Museu de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb el grup de recerca reconegut per l’AGAUR: Barcelona, Recerca: Art i Creació de la Universitat de Barcelona, van desenvolupar el projecte "Enregistrament del paisatge sonor del Montsià" que va permetre realitzar un recull sistemàtic dels sons culturals de la comarca del Montsià, identificant-ne els seus components i configurant un catàleg sonor per poder ser preservat en un arxiu especialitzat únic a les Terres de l’Ebre. 

L’enregistrament de la identitat sonora de cada entorn, com a descripció sonora d’un paisatge es un document que cal estudiar i preservar ja que constitueix un dels elements significatius i diferencials del paisatge sonor dels pobles i ciutats. En aquest cas la comarca del Montsià esdevé un territori especialment ric en diversitat sonora, com ho és en paisatges, formes de vida i manifestacions de la cultura popular.

Entre els sons que composen el paisatge sonor hi ha ambients i derives sonores dels principals espais naturals de la comarca (Delta de l’Ebre, Ports, pla de la Galera, riu Sénia, etc.). Especialment ric és el conjunt de sons de la festa recopilats en les diverses poblacions (quinquennals d’Alcanar, repic de campanes a Sant Jaume d’Enveja, carreres de cavalls i burros a la Sénia, cucanyes al riu a Amposta, etc.). També trobem sons d’alguns dels oficis més rellevants de cada poble (llotja de Sant Carles de la Ràpita, cambra arrossera d’Amposta, pedreres d’Ulldecona, fàbrica de mobles de la Sénia, llatadores del Mas de Barberans, terrisser de la Galera, apicultor de Godall, etc.). Destacar que etambé en forma part el que seria el so cultural més antic de les Terres de l’Ebre, un so de fa 2600 anys, la gravació del corn marí localitzat en el jaciment pre-ibèric de Sant Jaume Mas d’en Serra d’Alcanar.

El treball va estar dirigit per Àlex Farnós i Josep Cerdà i realitzat per Vicent Matamoros i Martí Ruiz, i va comptar amb la col·laboració de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i del CPCPTC, i ara us volem mostrar una part d’aquest paisatge sonor per a que en gaudiu.

Un so de 2.600 anys


La Vall del Mas


Les platges d’Alcanar


Apicultura a Godall


El Pont penjant d’Amposta


Creuar el riu Ebre



Dies: del 4/5/2020 al 4/6/2020

Lloc: Terres de l’Ebre

Població: Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies