reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Visita al jaciment de l’Antic.”El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià): l’observatori de l’antiga desembocadura de l’Ebre”.

15/6/2024 · Jaciment de l’Antic (Amposta) · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Visita al jaciment de l’Antic.”El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià): l’observatori de l’antiga desembocadura de l’Ebre”.

 El dissabte 15 de juny a les 10h ens trobarem al Gros Mercat per dirigir-nos al jaciment de l’Antic, on realitzarem una visita guiada amb el Dr.Samuel Sardà titulada”El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià): l’observatori de l’antiga desembocadura de l’Ebre”. L’activitat esta inclosa en el actes programats pel museu per participar en les Jornades Europees d’Arqueologia, ha estat organitzada pel Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre, el grup de recerca GRESEPIA i l’Ajuntament d’Amposta.

Des de l’estiu del 2020 els treballs arqueològics efectuats de forma regular pel GRESEPIA-URV al jaciment protohistòric de l’Antic (segles VIII-I aC) han permès documentar múltiples evidències sobre l’economia, l’alimentació i les formes de vida dels habitants d’un jaciment que va jugar un paper clau en el control visual i territorial de l’antiga desembocadura de l’Ebre. Durant la Primera Edat del Ferro a la part més elevada del turó es va bastir una plataforma d’observació que hauria actuat com un autèntic marcador simbòlic en el paisatge. Ja, en època ibèrica tenim constància de la construcció d’un assentament en què destaca la importància cabdal que tingueren dues activitats: la pesca i la metal·lúrgia del plom.  Reflexionarem sobre la relació d’aquesta plataforma d’observació, dels estels i astres, i algunes de les activitats economiques habituals dels seus pobladors.

Dr. Samuel Sardà Seuma és professor del Departament d’Història de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), on imparteix classes de Protohistòria Mediterrània i Història Antiga i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRESEPIA-URV). La seva recerca se centra en l’estudi de les pràctiques alimentàries, rituals, identitats i dinàmiques de canvi social a la Mediterrània primer mil·lenni aC. Dirigeix les excavacions del jaciment de l’Antic (Amposta).




Dia: 15/6/2024

Horari: A les 10 h al Gros Mercat

Lloc: Jaciment de l’Antic (Amposta)

Població: Amposta

Organitza: Campus Extens de la URV a Amposta, Grup de recerca GRESEPIA, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta

Telèfon: 977702954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies