reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreExposició "Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions"

Agenda

tipus:
anterior abril 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    



Exposició “Les papallones de les Terres de l’Ebre. Bellesa i biodiversitat”

del 11/4/2025 al 11/5/2025 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Les papallones de les Terres de l’Ebre. Bellesa i biodiversitat”

Les papallones són, sense cap dubte, el grup d’insectes més conegut i populars, però a més del seu valor estètic, aquests insectes juguen un paper clau dins dels nostres ecosistemes i presenten unes característiques vitals que els hi confereixen un elevat valor com a organismes bioindicadors.

Les papallones o lepidòpters estan presents a tots els ambients mundials excepte els casquets polars, i amb 270.000 espècies conegudes i moltes altres que encara resten per descobrir, es calcula que unes 250.000 espècies volen de nit, mentre que les 20.000 restants, volen de dia.. Constitueixen el segon grup d’essers vius més nombrós.

L’exposició “Les papallones de les Terres de l’Ebre” intenta acostar al públic en general la biodiversitat de papallones, especialment diürnes però també nocturnes, que es poden trobar a les Terres de l’Ebre. A la mostra es poden veure un total de ?? espècies de papallones presents a les Terres de l’Ebre que inclouen més de ?? exemplars. Aquests espècimens formen part de la col·lecció d’història Natural del Museu de les terres de l’Ebre i mostren una part de la biodiversitat de papallones que podem trobar al nostre territori.

Aquests insectes, fruit de la bellesa dels seus adults, que presenten coloracions i dibuixos que en algunes espècies constitueixen autèntiques meravelles, es troben presents a la cultura humana des de fa mil·lennis especialment en les cultures orientals on simbolitzen l’ànima o l’amor. Al món occidental en canvi, representen a la bellesa i la fragilitat.

Es poden dividir en dos grans grups: papallones diürnes o ropalòcers, menys nombroses i molt més conegudes, i papallones nocturnes o heteròcers, un grup molt més nombrós i desconegut. A Catalunya hi han unes 212 espècies de ropalòcers (molt ben estudiats) i es calcula que uns 3.000 heteròcers, molts dels quals encara no han estat identificats.

A les Terres de l’Ebre trobem unes 123 espècies de papallones diürnes; el 58 % de les espècies  de Catalunya. Desconeixem el nombre total d’espècies de papallones nocturnes.

A l’exposició podem trobar una àmplia representació de les papallones diürnes d’aquest territori  amb més de 36 espècies diferents, mentre que pel que fa a les papallones nocturnes a la mostra es poden observar algunes de les espècies més grans i espectaculars. En total la mostra acull més de 200 exemplars de papallones majoritàriament autòctones, i una petita representació de papallones tropicals.

La mostra es podrà visitar al vestíbul del Museu fins el dia 11 de maig.


Dies: del 11/4/2025 al 11/5/2025

Lloc: Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies