del 8/11/2025 al 17/1/2026 · Diferents punts d’interés de Santa Bàrbara · Santa Bàrbara
Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana.
Es tracta d’un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de la cooperativa de producció d’oli local, Olis de Santa Bàrbara. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.
En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre.
Recorregut de la visita:
Visita al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana: situat en una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. S’explicarà el procés de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli.
Experiència entre d’oliveres: visita a un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, per explicar el cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva
Visita a la Cooperativa d’oli de Santa Bàrbara i tast d’olis: s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.
L’activitat forma part del programa "Tardor d’artesania i museus", que impulsa la xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, de la qual forma part el Museu de les Terres de l’Ebre, i que inclou diferents activitats dels museus de la Xarxa per fer una difusió conjunta a nivell de Catalunya.
Dies: del 8/11/2025 al 17/1/2026
Horari: Dissabtes al matí d’11 a 14 h.
Lloc: Diferents punts d’interés de Santa Bàrbara
Població: Santa Bàrbara
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies