reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Exposició Catalunya, terra cooperativaExposició Catalunya, terra cooperativaBiografies Ampostines 2024

Agenda

tipus:
anterior febrer 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   Conferència "La brossa que sura al Mediterrani, el silenciós perill per a la fauna marina". Setmana de la Natura i Setmana del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre

4/6/2021 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència "La brossa que sura al Mediterrani, el silenciós perill per a la fauna marina". Setmana de la Natura i Setmana del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre

El divendres dia 4 de juny es realitza al Museu de les Terres de l’Ebre la conferència "La brossa que sura al Mediterrani, el perill silenciós per a la fauna marina", a càrrec de Lluís Cardona, professor agregat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i investigador del projecte Medsealitter.

La xerrada està inclosa dins de les activitats que es realitzen a la ciutat d’Amposta dins de la Setmana de la Natura i també forma part del programa de la 17ena Setmana del Medi Ambient del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre.

Medsealitter és un projecte europeu que treballa en el mostreig i quantificació de la brossa marina que trobem al mar Mediterrani. El projecte té com a principal objectiu desenvolupar, provar i aplicar protocols eficients i rendibles per a analitzar i gestionar l’impacte de la brossa en la biodiversitat de la mar. En ell participen 11 socis de quatre països europeus: Itàlia, França, Espanya i Grècia.

La Mediterrània està considerada com una de les mars més contaminades del món, en les seves aigües podem trobar surant una ingent quantitat de brossa formada en la seva major part per plàstics. Aquests materials entren en la cadena tròfica dels animals marins que mengen de forma accidental micro i macroplàstics que després trobem al seu tracte digestiu i que causen problemes de salut i mortaldats especialment en les tortugues marines, cetacis i peixos. A més, de forma mecànica si es queden enganxats en alguna part del seu cos, també poden produir ferides i mort a molts d’aquests animals.

El Parc Natural és conscient de la problemàtica de la brossa que trobem al Mar Mediterrani i ha coordinat i participat en múltiples campanyes de neteja amb l’Associació de Voluntaris del Parc i altres entitats del territori. Des de 2015 lidera la campanya Per un Delta Net, que pretén sensibilitzar la població local i visitant que cal adquirir conductes més cíviques amb l’entorn i influir en un canvi en els patrons de consum que afavoreixi una reducció del volum de residus que generem.

En els darrers anys el Parc també ha col·laborat en diferents projectes d’àmbit europeu que estudien solucions a aquesta problemàtica. L’any 2017, el Parc va participar en el projecte Act4Litter per trobar mesures per lluitar contra la brossa marina, mentre que a l’any 2018 i 2019 el projecte Medsealitter analitzà la brossa surant davant les costes del Delta, i aquest 2021, en el marc del Delta, s’inicia una prova pilot per a la implementació de gots reutilitzables per a guinguetes de platja i festes populars, dins del projecte Interreg Plastic Busters.

La conferència que programem ens permetrà  conèixer la magnitud i l’impacte d’aquesta contaminació, i plantejar quines poden ser les solucions a  aquest greu problema per al l’ecosistema marí i els seus habitants.


Dia: 4/6/2021

Horari: Dia 4 de juny a les 19 h.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta

Telèfon: 977 702 954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies