reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Exposició “Col·leccionar passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre”

del 3/2/2023 al 2/4/2023 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Col·leccionar passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre”

L’exposició “Col·leccionar Passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre” és la setena d’una sèrie d’exposicions que anualment programa el Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura (exposició “Jesús Bru i el grup de recerca del patrimoni de Villalba”, “Els Segarra-Pedrola i la terrissa popular”, “La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors”, “Àngel Fibla i la memòria de tres generacions del Montsià”, etc.)

L’exposició mostra prop de 500 postals d’Amposta i Tortosa, principalment, però també de la Ràpita, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, El Perelló, Roquetes, Tivenys, Xerta, etc. Junt amb les postals que es poden veure d’aquests i d’altres municipis també hi ha cartes de visita, sèries de postals, panoràmiques, postals comercials...

Els orígens de la targeta postal il·lustrada se situen a Àustria el 1869, mentre que a l’estat espanyol no comencem a circular fins al 1871. L’època d’expansió de la targeta postal fou entre 1900-1910, i a casa nostra podem dir que l’època daurada va arribar junt amb la generalització del procediment de la fototipia entre 1910-1930, amb les produccions d’Àngel Tolra Viazo, Fototipia Thomás, Lucien Roisin, etc.

En la mostra apareixen també les sèries locals editades per Buenaventura Masdeu, Ramon Borrell, Lluís Barceló, etc. Aquestes sèries i les d’altres autors sovint les feien imprimir els comerços, estancs, llibreries, etc., com Llibreria Viladrich, Llibreria Voltes, Llibreria Nicolau, Llibreria Foncuberta, Llibreria Joaquín López, Impremta Monclúsde Tortosa; Ediciones «Casa Piñana», Edición E. Vives, Colección «Casa Ventas», «El Siglo» Ed. Roig d’Amposta; Joaquin Pafila, Eloi Mestre de l’Ampolla, etc.

L’exposició aporta a més una mirada etnològica sobre les postals, més enllà de la imatge de l’anvers tenen una cara personal, sovint afectuosa i passatgera en el revers. Els missatges que veiem en les postals estan vinculats als aniversaris, a les vacances d’estiu o als viatges, a la salut, fins i tot a la guerra o a la “mili”, etc. Les noves tecnologies on line a partir dels anys 90 i sobretot el Whatsapp i el Telegram en la darrera dècada no només ha substituït la postal sinó que han transformat les formes de relació socials. Tot i això, la postal conserva un valor material i sentimental que transcendeix a la fredor dels codis informàtics de comunicació.

Joan Cladelles, col·leccionista de postals de les Terres de l’Ebre

Joan Cladelles Daufí va nàixer a Tortosa i en el seu entorn familiar va conèixer aviat el món de la fotografia, ja que el seu avi Pepe i el seu oncle, Josep Daufí Monfort, tenien una tenda de fotografia als baixos de la casa pairal, a la plaça d’Agustí Querol.

Disposaven d’un estudi fotogràfic i realitzaven tot tipus de reportatges de les efemèrides privades del cicle de la vida i altres encàrrecs. També, feien postals en blanc i negre de Tortosa i altres pobles del Baix Ebre i el Montsià. Primer per compte propi amb paper fotogràfic i estampant un tampó amb tinta al revers i, més endavant, enviant-ho a imprimir a FISA - Escudo de Oro, Gráficas F. Guilera, Beascoa S.A., etc.; a finals dels anys seixanta ja van editar les sèries en color.

En la seva educació primària va passar els primers anys a l’Escola Pública La Mercè i després al Col·legi Sant Lluís. Va cursar el batxillerat al Col·legi de Sant Josep i el COU a l’Institut J. Bau. El 1974 va anar a estudiar veterinària, la que seria la seva professió, a la Universitat de Saragossa. Va opositar al cos de veterinaris de la Generalitat de Catalunya, on va treballar fins al 2020, simultàniament exercia a la seva clínica de petits animals d’Amposta.

De menut, com molts xiquets es va aficionar a col·leccionar cromos i altres objectes, però els inicis de la col·lecció de postals van ser més tard quan ja d’estudiant a Saragossa quan va comprar un lot de postals de Tortosa al col·leccionista Luís Baulenas Llasat. A poc a poc es va anar especialitzant sobretot en les postals de Tortosa, de l’Ampolla i d’Amposta; de vegades també d’altres indrets de les Terres de l’Ebre.

Joan deu tenir a la vora de 4.000 postals i, no obstant, les té totes al cap, perquè fa anys que les ordena, les investiga i les documenta: «Soc molt meticulós, m’agrada tindre les coses molt, molt ben cuidades [...] Tinc unes petites fitxes, però ho tinc tot al cap.» La col·lecció li ha «tret hores de son» i li ha costat, a més de temps, diners perquè sobretot a partir dels anys 80 el col·leccionisme de postals estava en auge.

És membre del Cercle Cartòfil de Catalunya i col·labora sovint amb autors i editors de llibres d’història i de cartofília, alhora que escriu articles en revistes especialitzades.Dies: del 3/2/2023 al 2/4/2023

Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies